Πολιτική|22.01.2019 16:47

Γέφυρες Μαξίµου σε ?ΗΜΑΡ και Ποτάµι

Βούλα Κεχαγιά

Το πρώτο κλείσιµο του µατιού προς τη ∆ΗΜΑΡ έκανε χθες το Μαξίµου, µετά τις δραµατικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στο εσωτερικό των κοµµάτων του Κέντρου και τις παρενέργειες που έχουν προκαλέσει σε ζητήµατα συνοχής µε αφορµή την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Οι κλυδωνισµοί στο Κίνηµα Αλλαγής αλλά και η διαίρεση που παρατηρείται στη ∆ηµοκρατική Αριστερά µε αιχµή την έδρα Θεοχαρόπουλου δεν περνούν απαρατήρητα από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Οµοίως, η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ποταµιού, µε τους Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αµυρά να αποχωρούν, απασχολεί το Μέγαρο Μαξίµου ως προς τη διερεύνηση της δυνατότητας διαλόγου µε τους τρεις εναποµείναντες βουλευτές του Ποταµιού. Μέλη της κυβέρνησης εµφανίζονται να εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ενθαρρύνει την συνεννόηση µε τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, όπως επίσης και µε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που συγκαταλέγεται πλέον στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, µε αφορµή τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την αποποµπή Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, έκανε άνοιγµα και σχολίασε (στον News 24/7) πως είναι θετικό και καλοδεχούµενο ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος πήρε µία πολιτική θέση -όπως και η ∆ΗΜΑΡ- υπέρ της στήριξης της Συµφωνίας των Πρεσπών. «Από εκεί και πέρα, από τη µεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και θέλει να βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση µε όλες τις προοδευτικές δυνάµεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, υπάρχει χώρος για διάλογο και µε τη ∆ηµοκρατική Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά.

∆ιεύρυνση

Το Μαξίµου παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα µικρά κόµµατα και το επόµενο διάστηµα είναι πρόδηλο πως θα επιχειρήσει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία εντάσσοντας και άλλους βουλευτές σε αυτήν. Πιθανολογείται ότι µετά την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών θα γίνει σχετική συζήτηση και µε τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, που ψήφισε τον προϋπολογισµό αλλά διαφωνεί µε τη δροµολογούµενη επίλυση του «Μακεδονικού».

Εάν υπάρξουν τέτοιες µετακινήσεις, προφανώς και θα έρθουν να «κουµπώσουν» µε το αφήγηµα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού µέσω της συγκρότησης µιας νέας προοδευτικής συµµαχίας στην πορεία προς τις κάλπες. Οµως το πρώτο βήµα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή και ακολούθως η υπερψήφιση της απόφασης για είσοδο της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εµφανίστηκε χθες πεπεισµένος για την κύρωση της Συµφωνίας, σχολιάζοντας πως «από τις δηλώσεις των βουλευτών και των πολιτικών δυνάµεων, έτσι όπως έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ηµέρες, φαίνεται ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα πάρει περισσότερες από 151 ψήφους».

Ενηµερωτική καµπάνια

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ενηµερωτική καµπάνια για τις Πρέσπες µε στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το περιεχόµενό της. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε χθες ερωτήσεις και απαντήσεις όσον αφορά τη Συµφωνία και περιγράφει τι -σύµφωνα µε την κυβέρνηση- θα συµβεί εάν δεν κυρωθεί από τη Βουλή.

Εξηγεί ότι όλο και περισσότερα κράτη θα αναγνωρίζουν την ΠΓ∆Μ µε το συνταγµατικό της όνοµα, δηλαδή «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας», ενώ οι πολίτες της χώρας θα ταξιδεύουν µε διαβατήρια που θα αναγράφουν «Μακεδονία» σκέτο, την ώρα που η γλώσσα τους θα αναγράφεται στον ΟΗΕ ως «µακεδονική», χωρίς τη ρητή δέσµευση από τη γείτονα χώρα ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες.

Επίσης, η διεθνής κοινότητα θα επιρρίψει την ευθύνη στην Ελλάδα για τη µη κύρωσή της, καθώς η επίλυση του ονοµατολογικού είναι υποχρέωση και των δύο µερών. Σύµφωνα µε το υπουργείο Εξωτερικών, η µη κύρωση της Συµφωνίας θα συντείνει στην αστάθεια της περιοχής και θα ενισχύσει τον κίνδυνο επιρροής τρίτων δυνάµεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑΔΗΜΑΡΤο Ποτάμι