Πολιτική|29.08.2021 07:10

Φωτεινή Αραμπατζή στο ethnos.gr: Άμεση ενίσχυση για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των πυρόπληκτων αναφέρεται η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή σε συνέντευξη της στο ethnos.gr. Ειδικότερα περιγράφει μια σειρά δράσεων που θα μπουν σε εφαρμογή, κάνοντας ειδική αναφορά στην Εύβοια και στηn επόμενη ημέρα των μελισσοκόμων.

Παράλληλα η κ. Αραμπατζή αναφέρεται και στα πρόστιμα για νοθείες σε προϊόντα ΠΟΠ και ειδικότερα στη φέτα, σημειώνοντας πως «οι επιτήδειοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις αρμόδιες αρχές σε χρόνο ρεκόρ». Προσθέτει δε πως: «Βγαίνουν από το ψυγείο» αφημένες υποθέσεις χρόνων, ένα στοκ, που είχε κακοφορμίσει.

Στα της πανδημίας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει πως «μια υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ρισκάρει το μέλλον του τόπου  και την υγεία όλων για  να γίνει πρόσκαιρα αρεστή σε λίγους, που είτε δεν κατανοούν την ένταση του κινδύνου είτε αδιαφορούν για αυτόν».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Φωτεινής Αραμπατζή στο ethnos.gr:

-Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε  ένα ολιστικό πρόγραμμα για τη Βόρεια Εύβοια, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ποια είναι τα μέτρα που «θα τρέξουν»; Θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για τους μελισσοκόμους ;

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα των μεγάλων πυρκαγιών, όπως είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση ξεκίνησε να επουλώνει τις πληγές. Από τις 18 Αυγούστου ήταν έτοιμη η πλατφόρμα  http://arogi.gov.gr  για τις δηλώσεις ζημιάς και δύο ημέρες αργότερα έγινε η πληρωμή της «πρώτης αρωγής», ως μια πρώτη ανάσα ανακούφισης στους πληγέντες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος μέχρι την Παρασκευή είχαν καταβληθεί 16.713.850  Ευρώ σε 3.107 ΑΦΜ, που αφορούν κατοικίες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πιστεύω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ποτέ μέχρι  σήμερα το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα, αναλογικά και στοχευμένα  στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Σε ό, τι αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την «πρώτη αρωγή» για τις ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις, το μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τις καλλιέργειές τους λαμβάνουν βεβαίως και οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθούν άμεσα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όπως και  το φυτικό κεφάλαιο ενώ  οι μονοετείς καλλιέργειες μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis του ΥπΑΑΤ. Σε ό,τι αφορά στους μελισσοκόμους μας, αποζημιώνονται τόσο για τα μελισσοσμήνη τους όσο και για την απώλεια των κυψελών από τον ΕΛΓΑ ενώ η Κρατική Αρωγή αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους μας για την απώλεια των αποθηκευμένων ζωοτροφών σε σταυλικές εγκαταστάσεις αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Τα παραπάνω αφορούν στον άξονα της άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Η Κυβέρνηση όμως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  επενδύει στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολιστικού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας, της ζωής και του περιβάλλοντος των πληγεισών περιοχών. Και σε αυτό, σε ό,τι αφορά κυρίως στην Εύβοια, ως κατ΄εξοχήν τόπου  παραγωγής πευκόμελου της χώρας, η «επόμενη μέρα» των μελισσοκόμων, η αναγέννηση των δασών, η πρόβλεψη για φυτεύσεις μελλισοκομικών φυτών, η πρόνοια για την επιβίωση των μελισσιών, της εποικονίασης, που αυτά επιτελούν, είναι στην πρώτη γραμμή της πρόνοιας και του σχεδιασμού μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ήδη στο Υπουργείο έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους του κλάδου, στο πλαίσιο του συνολικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης υπό τον κ. Σταύρο Μπένο.

-Ένα από τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έχει σχέση με την κάλυψη των αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές. Ποια βήματα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση;

Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο μας, όπως όφειλε άλλωστε, μερίμνησε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σίτισης των παραγωγικών ζώων των πληγέντων κτηνοτρόφων. Και θέλω με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, ως αρμόδια για την κτηνοτροφία Υφυπουργός, να ευχαριστήσω την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον Σύνδεσμο, Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, που ανταποκρίθηκαν στο οργανωμένο κάλεσμά μας για τη συντονισμένη από πλευράς Υπουργείου, αποστολή και διανομή περισσότερων από 400 τόνους ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου, να μην μείνει ούτε ένα ζώο ασίτιστο μέχρι την καταβολή της πρώτης αρωγής της 18ης Αυγούστου. Στόχος μας ήταν να επιτευχθεί μια χρονική «γέφυρα» κάλυψης των αναγκών μέχρι να τρέξουν οι αποζημιωτικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα η αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν και είναι στη διάθεση των πυρόπληκτων περιοχών μεριμνώντας για την ευζωία των ζώων συντρέχοντας και με αυτό τον τρόπο στη στήριξη των κτηνοτρόφων.

-Τι ακριβώς ισχύει με τα πρόστιμα για νοθείες σε προϊόντα ΠΟΠ και ειδικότερα στη φέτα; 

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαμαρίνα το 2019 ότι «το πάρτι των ελληνοποιήσεων τελειώνει με την ανάληψη της Κυβέρνησης της ΝΔ» αποτελεί οδοδείκτη της πολιτικής μας για τη Φέτα και για το θησαυρό των προϊόντων Ονομασίας προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση νομοθετήσαμε το, κατά κοινή παραδοχή, αυστηρότερο κυρωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που ποινικοποίησε, για πρώτη φορά το αδίκημα. Θεσπίσαμε υψηλότατα πρόστιμα ενώ προβλέψαμε, στην περίπτωση των υποτρόπων την αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, που σημαίνει ότι οι παραβάτες τίθενται εκτός αγοράς.

Κυρίως όμως επικεντρωθήκαμε στο σημείο που «πονάει» συνήθως: στο αντίκρισμα και την αποτελεσματικότητα μιας καλής νομοθέτησης στην πράξη. Τι γινόταν τόσα χρόνια; Οι παραβάτες, που πιάνονταν στην "τσιμπίδα του ελέγχου" τιμωρούνταν; Κατά κανόνα δυστυχώς, όχι. Δεν είναι τυχαίο ότι επί χρόνια «λίμναζαν» παραπεμπτικά στα «συρτάρια» των αρμόδιων Επιτροπών Εξέτασης Παρατυπιών και  Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ότι το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνούσε τις 10.000 Ευρώ.

Αυτά τα λιμνάζοντα νερά ήρθαμε να ταράξουμε. "Να σπάσουμε αυγά" και να ανατρέψουμε κακά κατεστημένα. Στην κατεύθυνση αυτή στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας εφαρμόσαμε τους πιο αυστηρούς, τους δεκαπλάσιους απ’ ό,τι στο παρελθόν, τους πιο συγκεντρωτικούς και ολιστικούς ελέγχους, την επίμαχη για αθέμιτες πρακτικές, εποχή του Πάσχα, ενθαρρύναμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με σχέδιο και επιμονή.

Δεν ρίξαμε όμως τη ζάχαρη στο νερό. Οι επιτήδειοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις αρμόδιες αρχές σε χρόνο ρεκόρ και το γεγονός, ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο, έχουν επιβληθεί από τις άλλοτε «ξεχασμένες» συνεδριάσεις επιτροπών,  χρηματικά πρόστιμα 260.000 και 165.000 Ευρώ, δείχνει την απαρέγκλιτη βούλησή μας να απομονωθούν και να τιμωρηθούν όσοι αισχροκερδούν σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής παραγωγής, του καταναλωτικού κοινού,  της εθνικής οικονομίας γενικότερα. Την ίδια στιγμή «βγαίνουν από το ψυγείο» αφημένες υποθέσεις χρόνων, ένα στοκ, που είχε κακοφορμίσει.

Ευτυχώς, αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα ενός ενάρετου κύκλου  παραγωγής φέτας της χώρας μας και ενός δυναμικού κτηνοτροφικού κλάδου, που βλέπει την αγορά να ρυθμίζεται και  καρπώνεται την δικαιούμενη αύξηση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα με ιστορικό τιμής δεκαπενταετίας, που ξεπερνά το 1,20 Ευρώ το κιλό.

Ένα είναι σίγουρο. Η αύξηση της ζήτησης της φέτας με αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών της κατά 10% μόνο τον τελευταίο χρόνο και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε αιγοπρόβειο κρέας ειδικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ιστορική ευκαιρία, που οφείλουμε να αδράξουμε. Με στρατηγική αύξησης του ζωικού μας κεφαλαίου και του ελληνικού αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος.

-Ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ τον Αύγουστο υπήρξε μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο πακέτο μέτρων- που κυρίως αφορά στους ανεμβολίαστους-  με στόχο να “συγκρατηθούν” οι επιδημιολογικοί δείκτες. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού;

Δυστυχώς η πανδημία και οι μεταλλάξεις της συνεχίζει να δοκιμάζει την παγκόσμια κοινότητα μέχρι να πάρει επιτέλους τα χαρακτηριστικά μιας πιο ήπιας ασθένειας, τύπου γρίπης, όπως ελπίζουν όλοι οι επιστήμονες. Κατά συνέπεια οφείλουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε  το κοινωνικό σύνολο, την υγεία όλων των πολιτών αλλά και την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνει όλη η ανθρωπότητα ο καθένας μας οφείλει να κάνει την δική του μικρή "θυσία" ως  προς την διαχείριση της καθημερινότητας του, συμβάλλοντας με κοινωνική αλληλεγγύη στην διαχείριση της πανδημίας.

Και όσα μέτρα παίρνει ή θα υποχρεωθεί ενδεχομένως εκ των συνθηκών να πάρει η Κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, κινούνται απολύτως σε αυτή την κατεύθυνση. Κανείς δεν θέλει να νομοθετεί και να επιβάλει απαγορεύσεις, που αλλοιώνουν την κανονικότητα της καθημερινή ζωής. Από την άλλη όμως μια  υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ρισκάρει το μέλλον του τόπου και την υγεία όλων για  να γίνει πρόσκαιρα αρεστή σε λίγους, που είτε δεν κατανοούν την ένταση του κινδύνου είτε αδιαφορούν για αυτόν.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Ξεκινούν την Κυριακή εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες - Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα

Αφγανιστάν - Μπάιντεν: Πιθανή νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός 24-36 ωρών

Βάσεις 2021: Μετά το λύκειο τι; Πλήρης οδηγός για τους νέους που δεν εισήχθησαν στα πανεπιστήμια

Πεντέλη: Σάλος με απόφαση του Δασαρχείου – Καλεί σε κυνήγι αγριογούρουνου μέσα στα καμένα

Μόσιαλος: Nέα στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού

ΕύβοιαπανδημίακυβέρνησηΦωτεινή Αραμπατζήφωτιά