Πολιτική|31.08.2021 17:52

Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής

Newsroom

Από άσσος στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη εξελίχθηκε σε μία σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση.

Λιγότερο από δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις του ανασχηματισμού, ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση για ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.  Με δήλωσή του στο Οpen και στο δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες».

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Αποστολάκης  διαπίστωσε πως δεν πληρούνται οι όροι που είχε θέσει για την αποδοχή της πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή, να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του. Ο απόστρατος Ναύαρχος, εξηγούσε σε συνομιλητές του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πως «επειδή δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε».

Μαξίμου για Αποστολάκη: Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια σκληρή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στον Ευάγγελο Αποστολάκη και στην άρνηση της υπουργοποίησής του, σημειώνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αναλυτικότερα το Μαξίμου ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν  διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Αποστολάκης σε Τσίπρα: Πρόεδρε με παγίδευσαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την ανακοίνωση μη αποδοχής της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας είχε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ  Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο πρώην υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τού είπε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόρριψη της υπουργοποίησής του στον ανασχηματισμό. «Πρόεδρε με παγίδευσαν» φέρεται να είπε κατά την επικοινωνία τους εξηγώντας πως όταν τού έγινε η πρόταση εκείνος είχε εξηγήσει ότι θα δεχόταν «μόνο εάν υπήρχε η δική σου συναίνεση και των άλλων κομμάτων».

Φέρεται επίσης να είπε ότι από το Μαξίμου τού είπαν ότι υπήρχε η συναίνεση αυτή. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται επίσης να είπε ότι κατανοεί την αρχική οργή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οργή που αποτυπώθηκε στις ανακοινώσεις και τις διαρροές της Κουμουνδούρου.

Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μετά την αρχική ανακοίνωση

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για την υπουργοποίηση Αποστολάκη είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Ο Μητσοτάκης  συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Αυτή τη φορά εξαγοράζοντας έναν πολιτικό και κάνοντάς τον υπουργό του», ήταν η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου σε ερώτημα του ethnos.gr αναφορικά με την υπουργοποίηση Αποστολάκη

Σημειώνεται ότι κατά τις πληροφορίες δέκα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, υπήρξε επικοινωνία από το Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με το γραφείο του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε τον κ. Καλογήρου για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

«Ο Αποστολάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δε θα αποδεχόταν να γίνει υπουργός της δεξιάς»

Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τον ανασχηματισμό πηγές από την Κουμουνδούρου σχολίασαν: Ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαραδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.  

Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη.

Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η Ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

ΚΙΝΑΛ: Ομολογία πλήρους αποτυχίας

«Ομολογία πλήρους αποτυχίας της Κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αποτελεί ο σημερινός ανασχηματισμός», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, καταρρίπτει τον «μύθο» περί κεντρώας πολιτικής».

«Το μόνο άνοιγμα που έγινε είναι προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Η συνομιλία Τσίπρα με Αποστολάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο κ. Αποστολάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του κατέστησε σαφές ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε μια τέτοια επιλογή της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χωρίς την διακομματική συναίνεση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση. Ως εκ τούτο στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο κ. Αποστολάκης αρνήθηκε την πρόταση Μηγτσοτάλη.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Γεννηματά

Υπογραμμίζεται ότι επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα είχαν και οι κ. Μητσοτάκης και Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό απλά να αν ημερώνει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση περί υπουργοποίησης Αποστολάκη.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Η «ακτινογραφία» των αλλαγών - Εκπλήξεις, μετακινήσεις και επιστροφές

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση

Κύπρος: Σε επιφυλακή οι Αρχές για πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία

ΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηΚίνημα ΑλλαγήςΕυάγγελος Αποστολάκηςανασχηματισμός