Πολιτική|01.09.2021 13:53

Βουλή – Ασφαλιστικό: Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την αντιπολίτευση να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια. Η ένσταση , εν τέλει, απορρίφθηκε καθώς την υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, με το ΜεΡΑ25 να απέχει από την ψηφοφορία. 

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει δύο ημέρες, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται αύριο. «Με το νομοσχέδιο έρχεστε να θίξετε τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης που ορίζει ότι δεν μπορεί το κομμάτι που είναι υποχρεωτικό, να μπαίνει κάτω από ρίσκο και αβεβαιότητα! Γνωρίζετε το πρόβλημα και το ξεπερνάτε με την ίδρυση του Ταμείου επικουρικής ασφάλισης γιατί ξέρετε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα», είπε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία κατέθεσε και το σχετικό αίτημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος για κοινωνική ασφάλιση συνδέεται µε τη μεταβολή του «κράτους αποχής», σε κοινωνικό κράτος και τη ρητή καθιέρωση της αρχής του κοινωνικού κράτους στο άρθρο 25§1 του ισχύοντος Συντάγματος. Με την κατοχύρωση της αρχής του κοινωνικού κράτους, αίρεται ο απόλυτος διαχωρισμός κοινωνίας-κράτους. Το τελευταίο αναλαμβάνει υποχρέωση προς κάλυψη των θεμελιωδών κοινωνικών αναγκών. Ειδικότερες εκδηλώσεις της αρχής του κοινωνικού κράτους είναι η κατοχύρωση δικαιωμάτων του ευρύτερου κοινωνικού χώρου, δικαιωμάτων που αφορούν την ίδια την υπόσταση του ανθρώπου, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο περιεχόμενο κοινωνικών αγαθών σε όλους», προσέθεσε η ίδια.

Απαντώντας ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο γράμμα του Συντάγματος. Ειδικότερα είπε: «Το σύστημα παραμένει δημόσιο, έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη που λαμβάνει υπόψη τους δημογραφικούς δείκτες, ενώ υπάρχει και μέριμνα για την επάρκεια παροχών και τη βιωσιμότητα του συστήματος». Παράλληλα, επικαλούμενος γνωμοδότηση του ΣτΕ έκανε λόγο για «τυφλή κριτική» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Άλλο να είσαι αντίθετος στο νομοσχέδιο και άλλο να μη βλέπεις τι λέει το ΣτΕ και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής».

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Mu: Παγκόσμια ανησυχία – Φόβοι ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια

Ανασχηματισμός - Οικονόμου στο OPEN: Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος

Νέα σχολική χρονιά – Κεραμέως: Μάσκα παντού εκτός από γυμναστική – Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιδρούν οι υγειονομικοί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΚΚΕΜέΡΑ25ασφαλιστικό νομοσχέδιοΝέα ΔημοκρατίαΕλληνική ΛύσηΚωστής Χατζηδάκης