Πολιτική|08.09.2021 08:52

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της για την ακρίβεια 

Βούλα Κεχαγιά

To αβάσταχτο από την ακρίβεια καλάθι της νοικοκυράς σηκώνει στην πολιτική του ατζέντα του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την ώρα που το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας παραβλέποντας τί συμβαίνει στις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Κουμουνδούρου καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από τη δικαιολογία πως φταίει η διεθνής συγκυρία για τις ανατιμήσεις και την κατηγορούν διότι εδώ και μήνες ολιγώρησε με τον ισχυρισμό ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται  και ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας ήδη από τις 16 Ιουλίου όμως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη. Ως εκ τούτου υπάρχουν σκέψεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και την ανακούφιση των νοικοκυριών μετά τη ΔΕΘ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει ερώτηση για να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε χθες μία ακόμη σύσκεψη με το “σκιώδες” υπουργικό του σχήμα, δηλαδή τους τομεάρχες του κόμματος με αντικείμενο τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη φετινή ΔΕΘ αντιπροτείνοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της ακρίβειας το οποίο ασφαλώς και συνδέεται με το συνολικότερο πλαίσιο που αφορά το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τον κατώτατο μισθό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open υπενθύμισε ότι ήδη από τον Ιούνιο παρουσίασε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ “και μού έλεγαν ότι λέω ανοησίες και ότι δεν μπορεί να αντέξει η αγορά αυτήν την αύξηση. Αλλά μπορεί να αντέξει ένας μισθωτός που ζει με 1000 ή 1500 ευρώ και βγάζει το μήνα, όταν η τιμή του ρευματος που πληρώνει έχει πάει από τα 200 ευρώ στα 300;” διερωτήθηκε.

Θύμισε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση για το θέμα τονίζοντας πως δε γίνεται η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι διοικήσεις των οποίων διορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μη σταματάνε τις εναρμονισμένες πρακτικές ολιγοπωλίων που με μεθοδικό τρόπο αυξάνουν την τιμή του ρεύματος.

«Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη, να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και να αναλάβει επιτέλους, έστω και τώρα πρωτοβουλίες” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά, να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις και να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας και να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι ειδήσεις

Έρχονται νέα μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» με τα πλαστά πιστοποιητικά και τεστ

Λινού στο ethnos.gr: Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Όχι σε αναστολές εργασίας

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προς παράταση έως 15 Σεπτεμβρίου για την υποβολή

Self test: Ξεκινά η διάθεση για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και θυελλώδεις βοριάδες - Προσοχή για την Εύβοια

OPEN έρευνα: Ψηφίστε και διαμορφώστε την επόμενη δημοσκόπηση της ALCO

ΔΕΘΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαακρίβειαΝέα Δημοκρατία