Πολιτική|09.09.2021 08:36

Διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ βάζει η κυβέρνηση - Η πανδημία, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και η μάχη των εμβολιασμών 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων το φθινόπωρο ήδη έχει αρχίσει ένα πολιτικό blame game για το ότι δεν έχει χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας (μέχρι χθες 6.2 εκατομμύρια πολίτες είχαν κάνει την πρώτη δόση). 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στην αναστολή των συμβάσεων υγειονομικών που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ κρατά ανοιχτή τη συζήτηση για επέκταση του μέτρου σε εκπαιδευτικούς, ιερείς και σώματα ασφαλείας. Την ίδια στιγμή αυξάνει το πρέσινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.

Το προηγούμενο διάστημα η «γαλάζια» πτέρυγα έβαζε …μπροστά τον Παύλο Πολάκη, ασκώντας κριτική στην Κουμουνδούρου πως φλερτάρει με τους ανεμβολίαστους.  Και μπορεί ο κρητικός βουλευτής να έχει εμβολιαστεί, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί η αίσθηση ότι θα συνεχίσει να πυροδοτεί θόρυβο με τις  αναρτήσεις τους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα η … μητέρα των μαχών θα δοθεί για την τιθάσευση του κορωνοϊού  και δεδομένο είναι πως  εκεί θα επικεντρωθεί η πολιτική συζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σειρά ανακοινώσεων αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας. «Γαλάζιος» στόχος είναι  το αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να μην δώσει τη θέση του σε  ένα «αντι- κυβερνητικό» μέτωπο, προκαλώντας πολιτική φθορά στη μέση της διαδρομής (τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση).

Η δημοσκοπική πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σημάδια φθοράς στην κυβέρνηση- κυρίως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές - και «γαλάζιος» στόχος είναι ένα come back στη Θεσσαλονίκη .
Από το βήμα της ΔΕΘ  ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα, παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη για τη διετία 2022- 2023. Ο βασικός πυρήνας της ομιλίας του θα είναι εστιασμένος στην οικονομία (φοροελαφρύνσεις και μέτρα  για την ακρίβεια), ωστόσο θα επεκταθεί σε μια σειρά θεμάτων από τη  στήριξη του συστήματος  υγείας μέχρι και τα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Επιδίωξη  είναι να υπάρξει ένα ισχυρό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, καθώς οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα  - μετά από έγιναν με τον Ευαγγέλιο Αποστολάκη - δεν έστειλαν καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης.  Σε  έρευνα της PRORATA  η πλειοψηφία (45%) δηλώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ούτε θα βελτιώσει ούτε θα χειροτερέψει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα  το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει την λειτουργία της κυβέρνησης  και μόλις το 14% ότι θα την βελτιώσει. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Επομένως, το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να ανατρέψει  αυτή την εικόνα όσον το δυνατόν ταχύτερα, καθώς ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Τα θετικά σημάδια  που έρχονται από τους οικονομικούς δείκτες θα πρέπει να αποτυπωθούν και στο εισόδημα των πολιτών, διαφορετικά  θα πρόκειται απλά για «ευημερία» των αριθμών. Δεδομένο είναι πως ένα  νέο κύμα της πανδημίας θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούν απέναντι στα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Όλες οι ειδήσεις

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πώς στήθηκε η απάτη στην Καρδίτσα - Τα αντίμετρα

Μίκης Θεοδωράκης: Εθνική υπόκλιση στον μεγάλο συνθέτη - Ξεκίνησε το ταξίδι για την τελευταία του κατοικία

Ράλι Ακρόπολης: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΝΙΜΤΣ: Παραιτήθηκε ο διοικητής - Ήταν ανεμβολίαστος

εμβολιασμόςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαδημοσκόπησηΝέα ΔημοκρατίαΚορονοϊός