Πολιτική|09.09.2021 21:00

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: «Μεγάλες επιπτώσεις από την ατολμία της κυβέρνησης» - Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς

Newsroom

Για ατολμία και έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων για την αναχαίτιση της  ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ

«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις μεγάλες δυσκολίες αποσύνδεσής της οικονομίας από τη μηχανική υποστήριξη  αλλά και τις μεγάλες επιπτώσεις που έχει αποφέρει η ατολμία της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς, να φέρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης για να διατηρήσει πέρα από τη ζήτηση και την προσφορά ενώ τα προβλήματα εντείνονται με την ακρίβεια» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα που έχει ως πλάνο για έξοδο από τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια, να υπάρξει μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αν δεν υπάρχει παρέμβαση σε ότι αφορά τη μείωση ή και το πάγωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα», τόνισε.

Πρότεινε:

  • Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
  • Πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
  • Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.
  • Επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

«Θεωρώ αδιανόητο με αυτές τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία να βλέπουμε την κυβέρνηση να βγάζει ανακοινώσεις και να πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θα είμαστε όλοι ευτυχείς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στο να λέμε ότι η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε. Εδώ δεν είναι θέμα στατιστικής, δεν είναι θέμα αριθμών που ευημερούν. Πρέπει και οι άνθρωποι. Και η πραγματική οικονομία, με πυρήνα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βρίσκεται σε πρωτοφανή δυσκολία. Δεν είμαι υπερβολικός να πω ότι αισθάνομαι ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία από τα χρόνια της κρίσης» πρόσθεσε.

ethnos.gr

Στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της ακρίβειας και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα του λιανεμπορίου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονία Παλλάς συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη Αλέξανδρος Νικολαϊδης (αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου), Παντελής Φιλιππίδης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Χάρης Κυπριανίδης (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης), Γιάννης Μασούτης (Πρόεδρος Βιομηχανικού Επιμελητηρίου).

ethnos.gr
ΘεσσαλονίκηΑλέξης Τσίπρας85η ΔΕΘσύσκεψη