Πολιτική|10.09.2021 07:25

ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολος χειμώνας για οικονομία και κοινωνία

Βούλα Κεχαγιά

Δύσκολο χειμώνα «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία και την κοινωνία. Την ανησυχία του αυτή μοιράστηκε μάλιστα χθες συνομιλώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Τον προβληματισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνουν όπως φαίνεται τα στοιχεία τελευταίων ερευνών που καταδεικνύουν πως μία στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να βγάλει το μήνα. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων καταγράφει μείωση του τζίρου, την ώρα που ο ενεργός πληθυσμός μειώσεις κατά 300.000, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνεται-όπως είπε- η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας.

Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η κατάσταση φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολα τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν αλλά οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να «πατήσει» και η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος τού για τα εργασιακά (αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ), για το ασφαλιστικό και το πτωχευτικό, ενσωματώνοντας προτάσεις με βάση τα νεότερα δεδομένα στην ελληνική οικονομία αλλά κυρίως προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κοινωνίας. Και στο επίκεντρο αυτή τη φορά δεν θα βρεθούν μόνο οι πιο αδύναμες ομάδες, αλλά και η μεσαία τάξη αλλά και οι νέοι εργαζόμενοι που καλούνται όπως επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να δουλεύουν δεκάωρα αλλά και απλήρωτες υπερωρίες. «Αρχίζουμε σιγά σιγά να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες της αποσύνδεσης από την μηχανική υποστήριξη» είπε στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στην οικονομία. Ως εκ τούτου αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και διαγραφής του χρέους που δημιουργήθηκε μεσούσης της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς. Επίσης, στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών προέκρινε την αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζήτησε να υπάρχει σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη. Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αύξηση του ενεργειακού κόστους  και είπε πως η στρατηγική της για αυτορρύθμιση της αγοράς είναι εγκληματική.

Όλες οι ειδήσεις

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους: Όλα τα νέα μέτρα για καφέ, μπαρ και κλειστούς χώρους

Αμπελόκηποι - Πυροβολισμοί κοντά στη ΓΑΔΑ: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: To crash test στα σχολεία και οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες

Υπουργείο Εργασίας: 15.000 ευρώ σε 4.000 νέους για δημιουργία start up μέσω Google

ΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηαυξήσειςΑλέξης Τσίπρας