Πολιτική|22.09.2021 12:34

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις: Τα «ραντεβού» στη Νέα Υόρκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ένα μπαράζ  επαφών στη Νέα Υόρκη απαντά η Αθήνα στην κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας. Στόχος είναι η διεθνοποίηση του θέματος, ώστε να υπάρξει διπλωματική «ασπίδα» για τα ελληνικά συμφέροντα.

Εκτός λογικής η συμπεριφορά της Τουρκίας

Αυτό που υπογραμμίζει η ελληνική πλευρά είναι πως η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής. Τονίζεται δε πως  σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η γειτονική χώρα.

Τα …φώτα αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιείται  η 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρέθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να κλείσει μέτωπα, ενώ σήμερα στις ΗΠΑ φτάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα σημαντικό κύκλο επαφών.

Δεδομένο είναι πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ρότα, αμφισβητώντας το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αλλά και τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο «παζλ», καθώς είχε προηγηθεί ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει περιστατικά παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Είναι εμφανές πως ο κ. Ερντογάν ανεβάζει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το ότι θεωρητικά  εμφανίζεται να επιθυμεί το διάλογο. Ουσιαστικά  επιχειρεί να αξιοποιήσει τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις για να ενισχύσει τη θέση του  και να κλείσει μέτωπα που ο ίδιος δημιούργησε.

Στο πλαίσιο αυτό «κοιτά» και προς τις  ΗΠΑ, όπου χθες έγιναν τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας » στη Νέα Υόρκη (το παρόν έδωσε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτες Ερσίν Τατάρ που εμμένει στις θέσεις του για  δύο κράτη στην Κύπρο). Ωστόσο ο δρόμος δεν είναι .. στρωμένος με  ροδοπέταλα, καθώς μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε κλειστεί  το πολυπόθητο ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (σήμερα είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση του κ. Ερντογάν).

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να μεταβεί στη Ρωσία στις 29 του μήνα, με την ατζέντα των επαφών να περιλαμβάνει περιφερειακά και διμερή θέματα (σημείωση : υπάρχει και το θέμα της αγοράς δεύτερης συστοιχίας των αντιαεπορικών συστημάτων S 400 από την Άγκυρα).  Να σημειωθεί εδώ πως χθες η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα  σημείωσε πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει με προσοχή  τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία» οι βουλευτικές εκλογές για τη ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) που διεξήχθησαν στο έδαφος της Κριμαίας.

Με ένα διπλωματικό μαραθώνιο «απαντά» η Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη και την Παρασκευή να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση  των Ηνωμένων Εθνών. Στο ενδιάμεσο θα έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών και μεταξύ άλλων θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους αξιωματούχους, ενώ θα υπάρξει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του  ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες για το Κυπριακό αλλά και την κλιματική αλλαγή.  Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η αναμενόμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς η  Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Να σημειωθεί πως κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και με εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα έχει και επαφές με οικονομικό άρωμα με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών (όπως ο πρόεδρος της Microsoft). Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός  θα βρεθεί στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Φορτωμένη είναι η ατζέντα του Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη και έχει έναν κύκλο επαφών. Ξεχωρίζει η αυριανή τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχειρεί να προσεγγίσει το Κάιρο και να αφήσει πίσω το τεταμένο κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.

ελληνοτουρκικάΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικές προκλήσειςΟΗΕΚυριάκος Μητσοτάκης