Πολιτική|22.09.2021 13:01

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ελπιδοφόρου και ο θόρυβος για το «Σπίτι της Τουρκίας»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τελικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Είναι μια συνάντηση που θα γίνει μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», όπου μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ το παρόν έδωσε και ο ηγέτες των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ.

Ενοχλημένη η Λευκωσία

Η παρουσία Ελπιδοφόρου στη συγκεκριμένη εκδήλωση προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ενόχληση στην κυπριακή πλευρά, ενώ δεν αναμένεται να γίνει συνάντηση  Αναστασιάδη- Ελπιδοφόρου.Το γεγονός αυτό προκάλεσε προβληματισμό και στην Αθήνα και το πρωί δεν υπήρχε σαφής εικόνα αν θα  αλλάξει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Ωστόσο αποφασίστηκε να μην γίνουν κινήσεις, που μεταξύ άλλων θα δώσουν λαβή για σχόλια στην τουρκική πλευρά.

Τελικά η συνάντηση θα γίνει στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος υπενθυμίζεται πως καταστράφηκε το 2001, όταν είχε γίνει το τρομοκρατικό χτύπημα στους  Δίδυμους Πύργους. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το πρωί θα επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα  απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στο ενδιάμεσο θα έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών και μεταξύ άλλων θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους αξιωματούχους, ενώ θα υπάρξει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του  ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες για το Κυπριακό αλλά και την κλιματική αλλαγή.  Επίσης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι,  σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ η  Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Να σημειωθεί πως κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας και αύριο θα παρακαθίσει σε δείπνο. Επίσης κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με τους ηγέτες Αμερικανο - εβραϊκών οργανώσεων.

Παράλληλα θα γίνει ένας κύκλος επαφών με οικονομικό «άρωμα» , καθώς προτεραιότητα παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται όπως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με  τον πρόεδρο της Microsoft Μ. Σμιθ, με τον οποίο υπενθυμίζεται πως είχε συναντηθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Όλες οι ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ 2021: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα – Πώς θα αποπληρωθούν οι δόσεις – Όλες οι αλλαγές

Κορονοϊός – Καπραβέλος στο ethnos.gr για Θεσσαλονίκη: Lockdown αν δεν εμβολιαστούμε

Λαζανάς: Γίνονται εκταφές για να διαπιστωθεί αν πέθαναν από κορονοϊό

Monica Bellucci: Έλαμψε ως Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο - Μπακογιάννης και Ιμάμογλου στο κοινό

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑναστασιάδηςΕλπιδοφόρος