Πολιτική|22.09.2021 23:47

Ανάλυση Ιγνατίου: Ο Ερντογάν, οι προκλήσεις, τα σχέδια των Αμερικανών και της ExxonMobil

Newsroom

Δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ως εκ τούτου θα αναχωρήσει για την Άγκυρα χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια από τις κρίσιμες συναντήσεις που όλοι ανέμεναν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου από την αρχή ήταν fake news ο ισχυρισμός του Τούρκου προέδρου πως θα βρεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση που δίχασε την ομογένεια

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, τον μόνο που συνάντησε και έχει ενδιαφέρον είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μια επαφή όμως η οποία προκάλεσε αναταραχή και δίχασε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. «Ο Ερντογάν μας θύμισε πως το καλοκαίρι πέρασε και πως θα ξεκινούσε τις προκλήσεις, εστιάζοντας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύω πως σύντομα θα ασχοληθεί με το θέμα, μόλις διευκρινιστούν τα σχέδια των Αμερικανών και της ExxonMobil», είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Ο Ερντογάν ζητά διάλογο για τα προβλήματα που δημιουργεί

«Στο σημείο αυτό να αποκαλύψουμε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης την Παρασκευή έχει μια πολύ κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού. Όλα τα στελέχη της έρχονται από το Τέξας, οπότε σύντομα θα μάθουμε και πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες αλλά και οι εξορύξεις», τόνισε επίσης ο αναλυτής.

Ο ίδιος σχολίασε πως όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Κρήτης δεν είναι τυχαία, αλλά αντιθέτως γίνονται βάσει σχεδίου, καθώς η Άγκυρα και ο Ερντογάν ζητούν διάλογο για τα προβλήματα που εκείνος δημιουργεί. 

«Χαρακτηρίζει διαφορές τις παράνομες απαιτήσεις του που αφορούν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης και εύχεται αυτές να επιλυθούν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Όμως το ένα αναιρεί το άλλο. Προφανώς εννοεί ότι οι καλές σχέσεις θα εδραιωθούν αν η Ελλάδα του δώσει τα μισά νησιά», συμπλήρωσε.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατίου όμως αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει επαναφέρει στην τάξη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μας ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο Μπάιντεν. Ο Αμειρκανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι δύο τους αναταγωνίζονταν για το ποιος έλεγε τα καλύτερα λόγια για τον άλλον».

Κι όλα αυτά την ώρα που υποτίθεται πως οι Αμερικανοί ετοιμάζουν νέες κυρώσεις για την Τουρκία. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο ΥΠΕΞ στέλνει λάθος μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία. 

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυσή του, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση +1 που θα έπρεπε να γίνει. Πρόκειται για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Αμερικανό ομόλογό τους. 

«Η αμερικανική πλευρά υποβάθμισε τη συνάντηση προτείνοντας αυτή να γίνει με την υφυπουργό Εξωτερικών. Η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί κι αυτό είναι πρόβλημα, καθώς η τετραμερής έχει στρατηγικό ρόλο που σχετίζεται με την Ανατολική Μεσόγειο», είπε. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN, αυτή την ώρα διεξάγονται οι τελευταίες συνεννοήσεις για να διεξαχθεί η τετραμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με την Γαλλία.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για τη Θεσσαλονίκη – Ανοίγουν επιπλέον κρεβάτια για covid

Ρόδος: Σκότωσαν 30χρονη γυναίκα στη μέση του δρόμου - Αυτοκτόνησε ο δράστης

Κορονοϊός: Τι αποφάσισε η επιτροπή για τους αθλητικούς χώρους και τους ανεμβολίαστους εφήβους

ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE από σήμερα τα εκκαθαριστικά

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤζο ΜπάιντενΗΠΑΤουρκίαExxon Mobil