Πολιτική|29.09.2021 12:47

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι υποψήφιοι - Ετοιμάζουν τουλάχιστον ένα debate

Στέλιος Θεοδώρου

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που ετοιμάζονται για μια έντονη προεκλογική περίοδο με ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου όταν θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες. 

Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος ήδη έχουν σηκώσει τους τόνους ενώ Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης τηρούν στάση αναμονής. 
Ξεκάθαρη είναι η προεκλογική στρατηγική της Φώφης Γεννηματά.
Όπως έλεγε στο ethnos.gr στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ η στρατηγική της συνοψίζεται στις λέξεις «Θεσμικότητα», «Διαφάνεια» και «Αυτονομία».

Η κ. Γεννηματά επιμείνει πως το κόμμα πρέπει να μείνει πολιτικά αυτόνομο και όπως χαρακτηριστικά μας είπε συνεργάτης της στόχος είναι η «μετάτροπη της παράταξης σε μία δύναμη αντάξια της ιστορίας της και της ανάγκης του λαού. Να μην γίνουμε μία παράταξη δεκανίκι. Μακριά από εμάς αυτές οι συζητήσεις».

Γεννηματά: Αν το 2015 δεν είχε γίνει το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, μιλώντας στο Open η κ. Γεννηματά σήκωσε το γάντι λέγοντας πως «αν το 2015 δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε» και τονίζοτας ότι είναι η μόνη που έχει αποδεδειγμένα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος το οποίο παρέλαβε σε «παρακμή».

Απαντώντας στην κριτική του συνυποψήφιού για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου ότι «το κόμμα απέτυχε» και πως εκείνη δεν του έδωσε τον παλμό που είχε υποσχεθεί και ότι ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η κυρία Γεννηματά απάντησε: «Το ΚΙΝΑΛ δημιουργήθηκε από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επομένως από αυτή την άποψη έχει πετύχει».

«Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 παρέλαβα μία παράταξη η οποία ήταν σε παρακμή και βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα έξω από τη Βουλή. Όλο αυτό το διάστημα κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Σήμερα έχουμε μεγάλη ανανέωση, πολύ σημαντικές προγραμματικες επεξεργασίες και ένα σύγχρονο αφήγημα για τη χώρα», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Είμαστε έτοιμοι, απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση για να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για εμάς», πρόσθεσε.

Για το αν πιστεύει ότι η νίκη της θα είναι από τον πρώτο γύρο δήλωσε. «Είναι πολλοί οι υποψήφιοι και θα είναι δύσκολο να πάρει κάποιος πάνω από το 50%, οπότε αναμένεται δεύτερος γύρος».

Ερωτηθείσα αν η πόρτα της είναι ανοιχτή και όσον αφορά στα άλλα κόμματα, για κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «έχουμε ομόφωνα αποφασίσει αυτόνομη πορεία. Εμείς συζητάμε για συνεργασίες μόνο στον βαθμό που θα πάρουμε την διαχείριση της δικής μας εντολής και μπορούμε να επιβάλλουμε τη δική μας πολιτική». Σε ερώτημα για το τι θα κάνει εάν δεν κερδίσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος η ίδια ξεκαθάρισε «ότι πιστεύει ξεκάθαρα στη νίκη», όμως πρόσθεσε ότι «στο αίμα μου κυλά το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα πρέπει να το ερωτηθούν οι άλλοι συνυποψήφιοι». 

Η τακτική των άλλων υποψήφιων

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποντάρει στο... παλιό ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσει τη νίκη. Μιλώντας στο Open έκανε λόγο για επιστροφή στα χρώματα, τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να σας πω ότι έχω σκεφτεί και θα το πω σε εσάς πρώτη φορά αλλά θα το επαναλάβω στην Κεντρική Επιτροπή με ανάλυση ότι δεν θα είμαι μόνος μου. Θα προτείνω δύο θέσεις αντιπροέδρων, μονίμων αντιπροέδρων στο κόμμα. Ο ένας ή η μία θα έχει να κάνει με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και του κόμματος, ο άλλος θα έχει τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και ο τρίτος ή τρίτη θα έχει την ευθύνη του προγράμματος μας που πρέπει να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα, πηγαίνοντας προς τις εκλογές 2022-2023 και μετά θα πάψει να υπάρχει. Δηλαδή ο τρίτος αντιπρόεδρος θα είναι για έως τις εκλογές. Από το συνέδριο έως τις εκλογές. Με μία συλλογική ηγεσία που θα έχει συνδυασμό εμπειρίας και δύναμης που φέρνουν τα νιάτα, πιστεύω και με τον πολιτικό μας λόγο, με τα σύμβολά μας, το χρώμα μας, τον ήλιο, με το όνομά μας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τηλεόραση του Open.

«Η επιστροφή  του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτεί, λοιπόν, νέες ιδέες, σύγχρονο σχέδιο, και ηγεσία  ικανή να ενσαρκώσει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, τον πραγματισμό και τον  ορθολογισμό. Μακριά από τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό των ψευδεπίγραφων σφετεριστών της σοσιαλδημοκρατίας. Μακριά από το δήθεν μεταρρυθμιστικό και δήθεν κεντρώο προσωπείο των δυνάμεων της συντήρησης. Και μακριά, τέλος, από σκουριασμένες αντιλήψεις και ψευδεπίγραφες δήθεν προοδευτικές απόψεις με τις οποίες ταυτιστήκαμε. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι η δράση στο παρόν με το βλέμμα στο μέλλον, όχι η νοσταλγία των χαμένων πολιτικών παραδείσων. Είμαστε ζωντανός πολιτικός οργανισμός που αναπτύσσεται και εξελίσσεται δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είμαστε ούτε χώρος μνήμης ούτε χώρος απόδοσης τιμών. Οφείλουμε να διαθέτουμε πάντοτε πρόταση εξουσίας», έγραψε σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος

Παράλληλα, εκτός απροόπτου η καταληκτική ημερομηνία για συλλογή υπογραφών υπέρ των υποψήφιων θα είναι η 15η Νοεμβρίου.  Προκειμένου να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος χρειάζεται η στήριξη είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, είτε 5 χιλιάδες υπογραφές μελών του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνει διαδικτυακό κάλεσμα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.  «Αλλάζουμε μαζί, κερδίζουμε μαζί. Στον αγώνα για την αναγέννηση της παράταξής μας, η στήριξή σας είναι η δύναμή μου. Μαζί μπορούμε να ανανεώσουμε το Κίνημά μας και να το βγάλουμε από τη σημερινή στασιμότητα. Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και τη θέση που αξίζει σε μια παράταξη με τη δική μας ιστορία» σημειώνει σε email που έστειλε.

.

Τα δεδομένα έως τώρα

Στις 5 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 12 του μηνός.
Η σχετική ομόφωνη εισήγηση προέκυψε από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) και θα επικυρωθεί και επισήμως στην Κεντρική Επιτροπή της ερχόμενης Κυριακής.

Εκεί θα γίνει και η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων των τεσσάρων διεκδικητών, δηλαδή των Φώφης Γεννηματά, Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη.

Σημειώνεται πως η εισήγηση της Επιτροπής αναμένεται περάσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αφού όλοι οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου να οργανωθεί η εκλογή με όρους αξιοπιστίας.  Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. 

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στο ethnos.gr πως θεωρείται δεδομένα ένα τηλεοπτικό debate ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία και για άλλα ή άλλο. 

Όλες οι ειδήσεις

Γαλλικά μαχητικά σε Τανάγρα και πλοίο στη Σούδα - Τι αλλάζει με την ελληνογαλλική συμφωνία

Βίντεο ντοκουμέντο: Αυτό τράβηξε ο Τούρκος «φυγάς» στο Καστελόριζο

Τρολάρει τους Τούρκους ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος: Εδώ βρίσκεται το υποβρύχιο Παπανικολής

Σεισμός: Ισοπεδώθηκε το χωριό Χουμέρι - Εικόνες καταστροφής

ΜΜΜ: Πιάνουν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες στην Αθήνα

Κίνημα ΑλλαγήςΑνδρέας ΛοβέρδοςΧάρης ΚαστανίδηςΦώφη Γεννηματά