Πολιτική|09.10.2021 09:21

Νίκος Δένδιας: Οι πολυσυζητημένες κινήσεις και η σεναριολογία για την επόμενη ημέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η εικόνα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να απαντά σε έντονο ύφος στον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές κοινοβουλευτικές στιγμές των τελευταίων εβδομάδων. Οι αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον κομμουνισμό εν μέσω της κρίσιμης συνεδρίασης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας προκάλεσαν την παρέμβαση του Νίκου Δένδια

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα, τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος» σημείωσε σε υψηλούς τόνους. Να σημειωθεί εδώ πως οι  αναφορές του Κ. Μπογδάνου - ο οποίος είχε πρόσφατα δεχθεί .. κίτρινη κάρτα για την ανάρτηση δημοσιεύματος με ονόματα παιδιών - έφτασαν στη Σλοβενία, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός και αμέσως ακολούθησε η διαγραφή.

Οι παρεμβάσεις Δένδια που πυροδοτούν συζητήσεις

Πάντως  αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ν. Δένδιας προχωρά σε παρεμβάσεις, που πυροδοτούν συζητήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται: 

1.Η απάντηση στον «αγαπητό Μεβλούτ». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αν και ήταν εκτός έδρας - και συγκεκριμένα στην Άγκυρα- δεν προσπέρασε τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια θερμή συνέντευξη τύπου τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς  επέλεξε να δώσει μια εφ´ όλης της ύλης απάντηση στην τουρκική ρητορική.

AP

2.Η άρνηση- εν μέσω χειροκροτημάτων και από τους βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ - να τοποθετηθεί στην πρόταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής. Στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2019 ο Νίκος Δένδιας - που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας - σε υψηλούς τόνους σημείωσε «αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος , του οποίου  οι ιδεολογικοί και πολιτικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους». Συνέχισε σε έντονο ύφος, λέγοντας «αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό».

3.Η συγκέντρωση διάσπαρτων εκκρεμών υποθέσεων της Χρυσής Αυγής (ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2012- 2014) . Mετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε διαβιβαστεί ο ενιαίος φάκελος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Μάλιστα τότε  είχε υπάρξει αναφορά σε αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή που «φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας». 

Οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα

Η υψηλή αποδοχή  που απολαμβάνει - σύμφωνα με τις μετρήσεις - ο υπουργός Εξωτερικών έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση για το πολιτικό του μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του κ. Δένδια ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ τα θετικά σχόλια δεν  περιορίζονται μόνο στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. 

Το γεγονός αυτό «φουντώνει» σενάρια για την επόμενη ημέρα, με τον ίδιο να κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό πως επαναλαμβάνει κάθε φορά πως είναι υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μάλιστα με αφορμή τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση του αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ - στέλνοντας βέβαια ευρύτερα μηνύματα. «Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Κακοκαιρία Αθηνά – Live χάρτης: Πού αναμένονται καταιγίδες & χαλάζι

ΣΥΡΙΖΑ: «Να γίνει ή να μην γίνει το Συνέδριο» - Το δίλημμα Τσίπρα και οι τελικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σύντομα

Κορονοϊός: Πανδημία και lockdowns αύξησαν τις περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους – Έρευνα του Lancet

Πώς χτυπήθηκε το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας – Τα σενάρια

υπουργείο ΕξωτερικώνΚωνσταντίνος ΜπογδάνοςΝίκος ΔένδιαςΚυριάκος Μητσοτάκης