Πολιτική|14.10.2021 12:18

Στα Σκόπια την Πέμπτη Γιώργος Παπανδρέου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης-Η ατζέντα της επίσκεψης

Τίμος Φακαλής

Με διαφορετικό πρόγραμμα αλλά ίδια ατζέντα-τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική τους-θα βρεθούν σήμερα, Πέμπτη στα Σκόπια, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα μιλήσει στην δεύτερη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων που διοργανώνει ο  Economist στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας με τίτλο «Προώθηση της ένταξης και της αλληλεγγύης της Ευρώπης».

Το πρόγραμμα Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναφερθεί στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στο κατά πόσο η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Παρέμβαση για το θέμα θα κάνουν και ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, ο Ντέιβιντ Γκιρ, πρέσβης της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Στο στρογγυλό τραπέζι θα πάρει μέρος και ένας παλιός γνώριμος της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην πρόεδρος του Eurogroup. Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλμπίν Κούρτι καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς καθώς και ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Άρμπεν Αχμετάι.

Βλέπει Ζάεφ-Ντιμιτρόφ ο Βαρβιτσιώτης

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί την Πέμπτη και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έπειτα από πρόσκληση του αναπληρωτή πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Ντιμιτρόφ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι. Σημειώνεται ότι στο τέλος της συνάντησης με τον κ. Ντιμιτρόφ, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Βαρβιτσιώτη, θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ αναμένεται να εξετασθούν και ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως η οικονομία και η ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ανωτέρω αξιωματούχους το ζήτημα της πλήρους, συνεπούς και με καλή πίστη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση με βιτριόλι – Ανατριχιαστική απολογία από την Έφη Κακαράντζουλα: Πώς έριξε το καυστικό υγρό – Από που το προμηθεύτηκε

Κακοκαιρία Μπάλλος – Live χάρτης: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Πού χιόνισε – Κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές

Επίθεση με βιτριόλι: Η συγνώμη της 36χρονης στην Ιωάννα Παλιοσπύρου - Πώς αντέδρασε η οικογένειά της

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Πέφτουν οι υπογραφές – Κρίσιμες επαφές Δένδια, τα σημεία κλειδιά

28η Οκτωβρίου: Μαθητικές παρελάσεις με αλλαγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΣκόπιαΓιώργος ΠαπανδρέουΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης