Πολιτική|25.01.2019 13:02

Βουλή: Για «αχαριστία» Τσίπρα κάνει λόγο ο Καμμένος

Κατερίνα Τζαβάρα

Με επίθεση κατά μέτωπο στον πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος του καταλόγισε «αχαριστία» και κατήγγειλε από βήματος της Ολομέλειας σχέδιο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη στάση του Προέδρου της Βουλής.

Ο… διαλύτης για την αποσύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της με βάση το οποίο, όταν μείνουν πέντε βουλευτές σε μια κοινοβουλευτική ομάδα για να συνεχίσει αυτή να έχει υπόσταση, πρέπει τα μέλη της να είναι εκλεγμένα με τον συγκεκριμένο συνδυασμό. «Έτσι ο Κουίκ γίνεται υπουργός γιατί θα αντικαταστήσει τον Παπαχριστόπουλο», είπε δηκτικά από το βήμα ο Πάνος Καμμένος καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις.

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής: «ο ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Το αγκάθι για τη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στη φράση «το Κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν». Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι οι βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα συνδέονται άμεσα με το κόμμα εκλογής τους αλλά και την παραμονή τους σε αυτό. Είναι σαφές ότι ο Αριστείδης Φωκάς που είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να περιληφθεί στη βάση των πέντε αλλά των 4+1 που δεν καλύπτει το απαιτούμενο σχήμα.

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΠάνος Καμμένος