Πολιτική|18.10.2021 11:58

Live streaming: Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για κορονοϊό και δημοσκοπήσεις

Newsroom

Στη Βουλή διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να απαντά στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία του κορονοϊού.

Η συζήτηση στη Βουλή ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς εξελίσσεται σε κόντρα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση για πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα για την τελική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και μία ολόκληρη εβδομάδα πρόταση με την οποία έχουν συνταχθεί ήδη τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα σκληρή αναμένεται η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνi Γεωργιάδη να μεταφέρει το πολιτικό στίγμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr, «αντί να μας κουνάει το δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να κρυφτεί για όσα αποκαλυφθούν για τα πεπραγμένα του την περίοδο 2015-2019».

Παρακολουθήστε ζωντανά την Ώρα του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν παρουσιάζετε πραγματικά δεδομένα - Η οικονομία δε θα ξανακλείσει 

Για παρουσίαση μη πραγματικών δεδομένων κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν ισχύουν τα ψέματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής του» ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου καθολικού lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσει».

Από το ξεκίνημα της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε πλήρως τα όσα νωρίτερα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην κατηγορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σφυρίξατε τη λήξη της πανδημίας», λέγοντας «πού το είδατε αυτό γραμμένο κ. Τσίπρα. Από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα όταν η κυβέρνηση εξακολουθεί με πάρα πολύ μεγάλη συστηματικότητα να πρόταση την αντιμετώπιση της πανδημίας ως τη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να διαχειριστούμε. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

«Ήρθα στη Βουλή για να παρουσιάσω την πραγματική εικόνα στους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν ισχύουν τα ψέματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τον εμβολιασμό - Πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο Πολάκης

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε τον εμβολιασμό και μάλιστα χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη ως τον πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος» και εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του. «Οι αντιεμβολιαστικές φωνές προήλθαν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Εσείς επιτρέψατε, ανεχτήκατε,  ενθαρρύνατε μέσα στο ίδιο σας το κόμμα να υπάρχει μια δημόσια διγλωσσία η οποία υπονόμευσε το άραγες μέτωπο της προσπάθειας εμβολιασμού. Κάθε φορά που κάναμε μία προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού κάνατε κριτική», τόνισε χαρακτηριστικά θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις αλλά και πράξεις των στελεχών του κόμματος.

Ειδικότερα, είπε: «Θυμίζω ότι κάποιος στελέχη σας λέγανε να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν και όταν έκλειναν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνάω την άγνοια σας για το σύστημα ιχνηλάτησης και τα συνεχή τεστ, τις συνεχείς διαδηλώσεις όπου εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω lockdown. Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια , το Νοέμβριο του περασμένου έτους μετά μας λέγατε ότι ξεστοκάρονται αφήνοντας υπόνοια ότι κάποια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα και οδηγώντας με αυτά που λέγατε στην υπονόμευση των εμβολίων. Αφήνω τα εμβόλια περί Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο προφανώς σας το υποδείχνει ο κύριος Πολάκης και  το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες ενώ θα μπορούσε να τους σώσει». Μάλιστα, προσέθεσε σχετικά με τις προτάσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας: «Το φάρμακο είναι για αγελάδες και μοσχάρια κι εσείς μας λέγατε να το δώσουμε σε ασθενείς». 

Αντιθέτως υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος επιτέλεσε το καθήκον του δίνοντάς γρήγορη πρόσβαση σε όλους πολίτες σε όποιο εμβόλιο αυτή επιθυμούσαν. Και όπως είπε το έπραξε με έναν τρόπο κατά τεκμήριο υποδειγματικό.  «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι επιχείρηση ελευθερία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό κράτος», υπογράμμισε. 

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν χώρες όπως Ιταλία και το Βέλγιο έχουν πάνω από 2.000.«Είναι άδικο και λάθος να απομονώνετς τι σημαίνει τι συμβαίνει στη χώρα και κάποιες βδομάδες χωρίς να μπορείτε να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αναφερθήκατε εσφαλμένα στο γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω κορονοϊού», ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα παραδέχτηκε ότι η πορεία των θανάτων δεν είναι καλή τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν είναι είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης εικόνας διαχείρισης της πανδημίας. 

Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό συμπολιτών μας που αρρωσταίνουν από Covid και δυστυχώς καταλήγουν. 

Το εμβόλιο η μόνη απάντηση στον κορονοϊό

«Κάνετε λάθος, διαστρεβλώνετε τα στατιστικά δεδομένα. Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται σε αυτήν την αίθουσα να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό αποδεικνύεται αφενός από το γεγονός ότι εννέα στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι και αναδεικνύεται ακόμα από όλα τα ιατρικά δεδομένα», σημείωσε. 

«Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δις δώσεις και εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες ακόμη και από πολύ απλά φάρμακα που παίρνουμε για τον πονοκέφαλο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του κορονοϊού μετά την νόσηση συνοδεύουν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόμα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους νέους λέγοντας ότι «πρέπει να πούμε για να πείσουμε συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και την υγεία των υπολοίπων όσο πιο πολύ είναι οι εμβολιασμένοι τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες», ενώ ανέφερε και στη Β. Ελλάδα και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. 

Χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα - Δεν υπάρχει περίπτωση νέου καθολικού lockdown

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Βόρεια Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα καθώς έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Γι' αυτό έχει και τους περισσότερους άρρωστους και τους περισσότερους θανάτους», επσήμανε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου καθολικού lockdown, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία και η οικονομία δε θα ξανακλείσει».

Τσίπρας: Σφυρίξατε τη λήξη της πανδημίας με κυβερνητική απόφαση

Έντονη ήταν κριτική που ασκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σφυρίξατε τη λήξη της πανδημίας με κυβερνητική απόφαση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία ότι σταμάτησε εδώ και ένα χρόνο να ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή επισημαίνοντας ότι «όσο περισσότερο αρνητική είναι η πορεία της πανδημίας τόσο περισσότερο οι έχοντες κυβερνητική ευθύνη σταματούν να συζητούν για αυτά». 

Ο στόχος της ανοσίας εγκαταλείπεται συνεχώς

Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία ιδιαιίτερα στους θανάτους από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους δηλαδή περίπου ένα μικρό χωριό κάθε εβδομάδα φεύγει». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «ξεπερνούμε κάθε εβδομάδα χώρες που έχουν αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα», και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας και δημιουργείτε κίνδυνο χαλαρότητας απέναντι στον κίνδυνο της απώλειας ζωής». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κυβερνητική απόφαση για τα μέτρα στην εστίαση και την πλήρη απελευθέρωση αλλά και στα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για απώλεια στήριξης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο βασικός στόχος που ήταν η ανοσία δείχνει να εγκαταλείπεται», ανέφερε για τους εμβολιασμούς συνεχίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στην εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην εμβολιαστική κάλυψη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία μία χώρα με παρόμοιο πληθυσμό επισημαίνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι της τάξης του 88%.

Κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας μόνο - Πετάξατε λευκή πετσέτα στην πανδημία

Παράλληλα άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία απύηθυνε κάλεσμα στους νέους για να εμβολιαστούν ασκώντας κριτική στο Freedom Pass και τα προνόμια αναφέροντας ότι «είπατε, εμβολιαστείτε για να πάρετε gigabites, και όχι για να σώσετε τη ζωή σας». «Γιατί μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου lockdown στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό; Γιατί κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας μόνο. Πετάξατε λευκή πετσέτα στην πανδημία. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά», τόνισε

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά σε ανάρτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος επίσης εστίασε στους συμπολίτες που χάνονται κάθε εβδομάδα από τον κορονοϊό, λέγοντας «δεν τα λένε αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά στελέχη του κόμματός σας». 

Παραδοχή της αποτυχίας ότι καρατομήσατε όσους διαχειρίστηκαν την πανδημία

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για την αντικατάσταση στελεχών σε νευραλγικές θέσεις, τονίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας.  Αναφερόμενος στις αντικαταστάσεις των Βασίλη Κικίλια, Παναγιώτη Αρκουμανέα, Βασίλη Κοντοζαμάνη, Νίκου Χαρδαλιά σημείωσε ότι «πώς αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει, που τα πάει τόσο καλα; Την αλλάζεις όταν σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Αλήθεια τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Βάλατε τον Πλεύρη υπουργός Υγείας για να κλείστετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές 

Την ίδια ώρα άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του Θάνου Πλεύρη ως νέος υπουργός Υγείας, γιατί όπως είπε «έχει ακραιες απόψεις και προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς». «Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες», σημείωσε. Μάλιστα δήλωσε ότι είμαστε μια χώρα που έχει δικηγόρο υπουργό Υγείας και γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης».

«Μιλάτε μόνο για την ατομική ευθύνη. Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες; Για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. 

Αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά - Τώρα το εξοντώνετε οικονομικά

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αφού αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές από άλλα νοσήματα, γιατί το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό. Έχουμε έτσι τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας. 8.400 θάνατοι περισσότεροι το 2020, πέρα από αυτούς από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019.

Οι θάνατοι που δεν αποδίδονται στον κόβιντ είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Είναι τραγική η πραγματικότητα που προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε. Κρύβετε την τραγωδία της απώλειας ζωών κάτω από το χαλί. - Επιβάλλεται υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής που πρέπει να ενσωματώνει επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμμένο τέστινγκ, κατ'οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Προστασία του ΕΣΥ από την κοβιντοποίηση και κάλυψη αξιόπιστα των υπόλοιπων αναγκών των πολιτών. Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μέχρι πρόσφατα το αρνιόσασταν, αλλά και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτά δεν επαρκούν».

Όλες οι ειδήσεις

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα βλέμματα στον Γιώργο Παπανδρέου - Εξελίξεις εντός της ημέρας

Κορονοϊός - Πλεύρης: Τους πρώτους μήνες του 2022 διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα

Υπ’ ατμόν τα νοσοκομεία για συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων – Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους

Ακρίβεια: Ράβε - ξήλωνε τα μέτρα στήριξης - Πού καταλήγει η κυβέρνηση

Ηλιόπουλος στο ethnos.gr: Η αλαζονεία δεν επιτρέπει στον Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει ευθύνες

ΒουλήΚορονοϊόςΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίαδημοσκοπήσειςεξεταστική επιτροπήΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΚυριάκος Μητσοτάκης