Πολιτική|21.10.2021 22:35

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης φέρνει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα

Newsroom

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν για την ενεργειακή κρίση ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία δε σέβεται την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό που την Παρασκευή θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε ευθεία απειλή προς Ελλάδα και Κύπρο καθώς εκείνος σημειώνεται ότι θα απαντήσει ακόμα και στο πεδίο αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση το Νοέμβριο.

«Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις», τόνισε ο  και συνέχισε: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προβαίνουν σε ενέργειες για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής πλοίων συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» σημείωσε.

Άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαρθρωτικό επίπεδο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας τη σημασία της ανατολικής Μεσογείου και τη δυνατότητα να αποτελέσει μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωσης

«Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο - το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου - είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις 

Μέχρι στιγμής οι ηγέτες συζητούν για το καυτό θέμα της ενέργειας και πως αυτό μπορεί να μην περάσεις τις τσέπες των νοικοκυριών, ωστόσο, όλοι περιμένουν ότι αύριο θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας από την Αθήνα αλλά και από τη Λευκωσία και αυτό προκύπτει από το ότι στην κορυφή της ατζέντας για την αυριανή συνεδρίαση είναι το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του OPEN στις Βρυξέλλες, Σοφία Φασουλάκη πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τόσο το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας η οποία πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως «ταραξίας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σημεία στα οποία αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός

Δύο είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πρώτο να είναι οι παρενοχλήσεις από τη γειτονική χώρα σε οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με χαρακτηριστική περίπτωση της παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους Νautical Geo στην κυπριακή AOZ αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία δε σέβεται την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για την επιστροφή των μεταναστών, την ώρα που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 1.450 μετανάστες τους οποίους θα έπρεπε να έχει πάρει πίσω η Τουρκία και όμως ακόμα δεν το έχει κάνει. Παράλληλα αναμένεται ανάλογη παρέμβαση και από την Κυπριακή πλευρά.

Όλες οι ειδήσεις

Νέες απειλές από Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο: «Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν υπάρξει γεώτρηση»

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Τι αναφέρει για τον Κουρή και πού αφήνει την περιουσία

Κορονοϊός: Παρέλαση με μάσκα παντού - Προειδοποίηση Παπαευαγγέλου

Έβρος: Σε λειτουργία το νέο σύστημα παρακολούθησης στον φράχτη - Σφραγίζουν τα σύνορα

Λευτέρης Πετρούνιας για #metoo: «Ζητώ συγγνώμη από τους Έλληνες για τις δηλώσεις»

Τουρκίατουρκική προκλητικότηταΚυριάκος ΜητσοτάκηςμεταναστευτικόενέργειαΣύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή Ένωση