Πολιτική|22.10.2021 12:44

To ενεργειακό «χαρτί» στο γεωπολιτικό πόκερ: Οι κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το ενεργειακό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. η Αθήνα φέρνει στο προσκήνιο και τη γεωπολιτική  διάσταση του θέματος.  Είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει μετά το σοκ που προκαλεί στις χώρες της Ε.Ε. το ράλι αυξήσεων στην ενέργεια, που συμπαρασύρει και τις τιμές στα προϊόντα.  Μέσα σε αυτό το τοπίο  η κυβέρνηση υπογραμμίζει  πως η  Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι  για φυσικό αέριο.το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. ‘Η και για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε συμφέρουσες συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και μεγάλης σημασίας θεωρείται  η δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργεια. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. 

O πρωθυπουργός σήμερα πρόκειται  να βάλει στο τραπέζι το θέμα των τουρκικών ενεργειών, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η γειτονική χώρα δεν εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί για το μεταναστευτικό (θέμα που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής). Παράλληλα θα γίνουν αναφορές και στη στάση που τηρεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις παρενοχλήσεις στο Nautical Geo.

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα

Την ίδια στιγμή την εμπρηστική ρητορική συντηρεί η Άγκυρα, που δηλώνει ότι θα αντιδράσει αν η  ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήσει να  ξεκινήσει νέα γεώτρηση το Νοέμβριο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς επιχείρησε εκ νέου ένα blame game, κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Μάλιστα έριξε περαιτέρω  λάδι στη φωτιά λέγοντας πως «οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας». Πάντως, το τελευταίο η Άγκυρα «στριμώχνεται» στη διεθνή σκηνή, όπως φαίνεται και από μια σειρά γεγονότων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται  πως σε περίπτωση  μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.

Μπροστά λοιπόν σε αυτές τις «εύθραυστες»  ισορροπίες η  Άγκυρα δεν θέλει να φανεί πως είναι αυτή που κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε μια σύντομη συνάντηση του υπουργού Εθνικής 'Άμυνας Νίκου  Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ, μετά από αίτημα του τελευταίου. 

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας. Και εστίασε στη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.

Το διπλωματικό «σπριντ» της Αθήνας

Σε εξέλιξη είναι και ένα διπλωματικό «σπριντ» της ελληνικής πλευράς, που επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων με κράτη της ευρύτερης περιοχής. Δύο 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου τα «φώτα» στράφηκαν στη Λιβύη. Στη χώρα βρέθηκε ο υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που σε συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα έθεσε το ζήτημα «του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης». Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών - προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους- συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative».

Στη Λιβύη βρέθηκε χθες και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάντ Ονάλ και συζήτησαν την πρόοδο της θετικής ατζέντας. Μάλιστα θα υπάρξει και νέο τετ  α τετ  τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. 

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα ο  πρωθυπουργός θα βρεθεί  στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συμμετάσχει σε επενδυτικό φόρουμ και θα έχει την ευκαιρία για έναν κύκλο επαφών. Στο τέλος του μήνα θα γίνει και το τετ α τετ   με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της …αποχαιρετιστήριας περιοδείας της  Άνγκελα Μέρκελ με επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσες.

Όλες οι ειδήσεις

Alec Baldwin: Τραγωδία σε γυρίσματα ταινίας - Πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα

Κορονοϊός: Ανησυχία για αύξηση νοσηρότητας τον Νοέμβριο - 10 περιοχές «καίνε» από κρούσματα

ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος δήλωσε «παρών» και ήδη πέφτουν οι πρώτες κανονιές

Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές - Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Bαθμολογία UEFΑ: Ο ΠΑΟΚ εκτόξευσε την Ελλάδα στη 16η θέση!

Κυριάκος ΜητσοτάκηςενέργειαΤουρκίαΣύνοδος Κορυφής