Πολιτική|24.10.2021 07:21

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Παπανδρέου και τα άλλα… παιδιά θα φέρουν την «Αλλαγή»; - Οι «εχθροί» και τα ερωτήματα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε πρωταγωνιστή των τελευταίων ημερών έχει εξελιχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, η υποψηφιότητά του οποίου έχει προκαλέσει… ταραχή, όχι μόνο στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στα κόμματα, που βρίσκονται «δεξιά» και αριστερά από το ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δύο εβδομάδες πριν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει δεδομένου ότι τα κουκιά για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ήταν μετρημένα. Η ασθένεια, όμως, της Φώφης Γεννηματά άλλαξε πλήρως το τοπίο…

Η άτυπη συμφωνία Φώφης – Γιώργου

Ο κ. Παπανδρέου, άλλωστε, εξ αρχής είχε συμφωνήσει με την κ. Γεννηματά ότι δεν επρόκειτο να την «αμφισβητήσει» (ακόμα κι αν το κόμμα έμενε στάσιμο σε μονοψήφια ποσοστά), από την στιγμή που εκείνη τον επανέφερε (μέσω ΚΙΔΗΣΟ) στο ΠΑΣΟΚ. Η «άτυπη» συμφωνία έσπασε ξαφνικά, αφού η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα, και ο έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου άρπαξε την ευκαιρία να διεκδικήσει, αρχικά, την ηγεσία και μάλιστα από τη θέση του φαβορί. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού, την οποία όμως δεν «είδαν» όλοι με καλό μάτι στην Χαριλάου Τρικούπη.

Κι αυτό διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος αντιλαμβάνονται ότι μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν στα ηνία του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, και οι «δύο» ελπίζουν ότι στον δεύτερο γύρο, εάν και εφόσον περάσουν, οι συμμαχίες θα τους φέρουν σε θέση ισχύος. Εικάζουν, δε, ότι ο πρότερος βίος του κ. Παπανδρέου (ήταν εκείνος που έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια) θα δημιουργήσει αρνητικό αποτύπωμα στην υποψηφιότητά του, αν και η βάση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η πολιτική της ΝΔ ήταν εκείνη που έφερε τα Μνημόνιο και ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ουσιαστικά άλλη επιλογή.

Δυο μήνες μέχρι τις εκλογές

Τα επιτελεία και των έξι υποψήφιων βρίσκονται πλέον σε «συναγερμό», καθώς μπροστά τους έχουν ένα καυτό δίμηνο. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δεδομένης της προϊστορίας του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν περιμένει ότι θα περάσει αναίμακτα. Αυτός, μάλιστα, είναι ο φόβος αρκετών στην Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή επικοινωνιακά να εμφανιστεί το ΚΙΝΑΛ διασπασμένο και οι σκελετοί να βγουν ξανά από την ντουλάπα. Οι πιο αισιόδοξοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το κόμμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά (ακόμα και σε βάθος χρόνου). Σε κάθε περίπτωση, όλοι παραδέχονται ότι έρχεται ένα «καυτό» εσωκομματικά δίμηνο, που θα κορυφωθεί με τις εκλογές στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι υποψήφιοι και ο… αρχηγός

Μέχρι τότε όμως υπάρχει αρκετός δρόμος και, κυρίως, αρκετοί γρίφοι που αναζητούν λύση. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ποιος θα εκτελέσει χρέη αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις μάχες που έρχονται στη Βουλή. Προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις, ο προϋπολογισμός καθώς επίσης και όποια άλλη σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτεί ένα πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος. Για την θέση, να σημειωθεί, ότι προαλείφεται ο Βασίλη Κεγκέρογλου που εσχάτως αποχώρησε από την κούρσα. Αρκεί προφανώς να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά, η οποία προφανώς κινεί τα νήματα (σε κάποιο βαθμό) μέχρι και τυπικά να παραδώσει το χρίσμα στον επόμενο.

Ο δεύτερος γρίφος είναι οι υποψηφιότητες. Μέχρι σήμερα έξι είναι οι υποψήφιοι, νούμερο το οποίο στην πορεία ενδέχεται να αλλάξει. Προς ώρες ουδείς προτίθεται να κάνει πίσω, εντούτοις η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου προφανώς έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι κκ Καστανίδης και Γερουλάνος, που θεωρούνται τις επιρροής Παπανδρέου θα συνεχίσουν ή θα αποφασίσουν να μην «κατέβουν», την στιγμή που ο Π. Χρηστίδης (πρόσωπο που ανέδειξε η Φ. Γεννηματά) πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι τέλους.

Οι αριθμοί

Την ίδια στιγμή ένα από τα στοιχήματα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η συμμετοχή. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, οι οποίες οδήγησαν στη συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής την, Φ. Γεννηματά είχαν συμμετέχει περί τους 217.000 ψηφοφόρους. Νούμερο, προφανώς, αρκετά υψηλό για τα σημερινά δεδομένα. Ο στόχος, με άλλα λόγια, είναι οι ψηφοφόροι να φτάσουν στους 150.000 με 200.000, προκειμένου να αναδειχθεί και η νέα δυναμική.

Όλες οι ειδήσεις

Πέραμα: Στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί - Ερευνάται αν το κέντρο προέτρεψε να σταματήσει η καταδίωξη

Κηφισιά - Μητέρα τραυματία: Είπα στον δράστη «σκότωσες το παιδί μου» και απάντησε «καλα έκανα»

Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Κορονοϊός: Το ρίσκο με τις παρελάσεις και τη Βόρεια Ελλάδα - Τι τρομάζει τους ειδικούς

Κορονοϊός: Αντικείμενα ανθρώπων που «έφυγαν» στα αζήτητα - Bέρες και σημειώματα περιμένουν

Κίνημα ΑλλαγήςΓιώργος ΠαπανδρέουΦώφη ΓεννηματάΑνδρέας Λοβέρδος