Πολιτική|26.01.2019 18:00

Συμφωνία των Πρεσπών: Τι γράφει ο βελγικός Τύπος για την υπερψήφιση

Μαρία Ψαρά

Στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή αναφέρεται ανάλυση του Bert Beirlant για την De Standaard υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας είναι ηγέτης ή προδότης;» Όπως ειδικότερα εξηγεί ο αρθρογράφος, η υπερψήφιση της Συμφωνίας έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίζουν στον Τσίπρα σπουδαία ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλοί Έλληνες να τον αποκαλούν «προδότη».

Ο αρθρογράφος περιγράφει αρχικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, μιλώντας για ένα «ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα», καθώς το 70% των Ελλήνων δείχνει να απορρίπτει τη Συμφωνία και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πλειοδοτούν σε εθνικιστική ρητορική, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές κατά της ζωής βουλευτών που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας.

Αφού στη συνέχεια επιχειρεί μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της διένεξης μεταξύ των δύο κρατών για την ονομασία ‘Μακεδονία», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κατηγορούσαν διαχρονικά τους εθνικιστές πολιτικούς στη Βόρεια Μακεδονία ότι τρέφουν αλυτρωτικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς όμως να εξηγούν ότι κάτι τέτοιο είναι απλά ανέφικτο δεδομένης της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροχής της Ελλάδας. Παρά το ανεδαφικό των ισχυρισμών αυτών, υποστηρίζει ο αρθογράφος, ο φόβος για αλυτρωτικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδας είναι διάχυτος στην ελληνική κοινή γνώμη. Και τούτο διότι όπως διευκρινίζει, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν «ζωντανές μνήμες» από τις πολεμικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο έδαφος της Μακεδονίας μέσα από τις αφηγήσεις και ιστορίες των οικείων τους που είχαν ζήσει από ‘πρώτο χέρι’ τους βαλκανικούς πολέμους.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η αντιπολίτευση διαβλέπει στη Συμφωνία των Πρεσπών μια μοναδική ευκαιρία να οδηγηθεί σε πτώση η κυβέρνηση Τσίπρα και για το λόγο αυτό επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το λαϊκό αίσθημα που είναι εναντίον της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το μεν σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Zaev σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) επιθυμεί «να πάρει την εκδίκησή του» για το γεγονός ότι το Τσίπρας είχε ‘λεηλατήσει’ το εκλογικό του ακροατήριό το 2015, ο δε Κ. Μητσοτάκης εντείνει την ρητορική του κατά της συμφωνίας για να μην χάσει ψηφοφόρους στη Μακεδονία που παραδοσιακά αποτελεί εκλογικό του προπύργιο. Θέλει ακόμα να αποφύγει πάση θυσία μια διάσπαση του κόμματός του σε περίπτωση που κρατήσει χαμηλούς τόνους στο εν λόγω θέμα, συμπληρώνει, καθώς δεν λησμονεί τι είχε συμβεί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που ήταν έτοιμος για έναν συμβιβασμό με τη FYROM, για να χάσει τελικά την εξουσία λόγω της αποχώρησης ομάδας βουλευτών του κόμματός του υπό τον Α. Σαμαρά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η στάση του Κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει την ενόχληση των ομοϊδεατών του A. Merkel και J. C. Juncker, οι οποίοι, όπως και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να απομακρυνθεί από την ρωσική σφαίρα επιρροής. Παρ΄ όλες τις πιέσεις που του ασκήθηκαν όμως, προσθέτει ο αρθρογράφος, ο Κ. Μητσοτάκης εμμένει στις θέσεις του, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι σε διεθνές επίπεδο, ο Τσίπρας δέχεται πολλούς επαίνους για τους χειρισμούς του στο θέμα αυτό, με τους Financial Times να σημειώνουν μάλιστα ότι «από ‘παρίας’ ο Τσίπρας έχει μεταμορφωθεί σε έναν ηγέτη διεθνούς διαμετρήματος που βάζει τα συμφέροντα της χώρας του πάνω από το πολιτικό του μέλλον», καθώς, όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών του Φθινοπώρου στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις.

-Από την πλευρά της η De Morgen αρκείται στην αναδημοσίευση είδησης του Belga υπό τον τίτλο «Το ελληνικό Κοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών», η οποία αναφέρεται στην υπερψήφιση της Συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι «βάζει τέλος σε μια μακρόχρονη διένεξη μεταξύ Ελλάδας-Μακεδονίας». Επισημαίνεται ειδικότερα ότι το ονοματολογικό υπήρξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και στις δύο πλευρές των συνόρων, με πολλούς Έλληνες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους μέχρι την τελευταία στιγμή, διαδηλώνοντας μπροστά στην ελληνική βουλή και χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές που υπερψήφισαν την συμφωνία «προδότες».

Ειδική αναφορά γίνεται στις εγκωμιαστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι συνεχάρησαν τους ηγέτες των δύο χωρών εκφράζοντας την ευαρέσκειά τους για την θετική έκβαση της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή και την επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία «ανοίγει μια νέα σελίδα στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο J. C. Juncker. Εξίσου εγκωμιαστικός και ο D. Tusk, μίλησε για «ηγέτες που επέδειξαν φαντασία, πήραν ρίσκα και έδειξαν έτοιμοι να θυσιάσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα για το κοινό καλό ολοκληρώνοντας με επιτυχία μια αδύνατη αποστολή», ολοκληρώνει το δημοσίευμα.

-Ως μια από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις που έχουν κληθεί να λάβουν οι Ελληνες βουλευτές τα τελευταία χρόνια, να αποκαταστήσουν δηλαδή τις σχέσεις της χώρας τους με την ΠΓΔΜ αποδεχόμενοι την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», χαρακτηρίζει, τέλος, η De Tijd την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο σε ανυπόγραφη ανάλυση που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Η ‘Μακεδονία’ γίνεται ‘Βόρεια Μακεδονία’ μετά τη συγκατάθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι οι πλέον σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, όπου τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, από την άκρα δεξιά έως και τους κομμουνιστές, τάχθηκαν εναντίον της Συμφωνίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας, όχι μόνο παρέμεινε ‘όρθιος’ παρά την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά κατάφερε τελικά να ‘περάσει’ και την επίμαχη Συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον θα ‘αντέξει’ η συμφωνία και θα παραμείνει σε ισχύ σε περίπτωση μιας κυβερνητικής αλλαγής, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία το Φθινόπωρο, κάτι που, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που της δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κύρωση Συμφωνίας των Πρεσπών