Πολιτική|03.11.2021 12:26

Οικονόμου: Δεν θα επεκταθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός και δεν θα υπάρξει lockdown

Newsroom

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και για τα νέα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών διότι υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να προσφέρει κάτι και επίσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα, τύπου lockdown για όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου αποκλείοντας την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τόνισε ότι στην υποχρεωτικότητα θα πρέπει να έχει κανείς και την ποινή, το μέτρο που θα επιβληθεί σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται.

Δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα

Εν συνεχεία μιλώντας για τα νέα μέτρα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων τύπου lockdown για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας καθώς πλέον υπάρχουν περισσότεροι από 65 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά από τις επιπλοκές της πανδημίας.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είναι στοχευμένα, κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να τους ασκηθεί μια έμμεση πίεση να εμβολιαστούν. Ν γίνει πιο δύσκολη η πρόσβασή τους σε δραστηριότητες ώστε να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αλλά και η κοινωνία γενικότερα από την αύξηση των κρουσμάτων.

Οικονόμου: Το 72% των πελατών δεν επηρεάζεται από τα μέτρα

Σχετικά με τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι μέτρα που εφαρμόζονται είναι στοχευμένα προς τους ανεμβολίαστους ώστε να τους ασκηθεί μια έμμεση πίεση να εμβολιαστούν, να δυσκολέψει η πρόσβασή τους σε δραστηριότητες για να προστατευτούν οι ίδιοι, η οικογένειές τους αλλά και η κοινωνία.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το 72% των ενηλίκων που αποτελούν το αγοραστικό κοινό των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και εστίασης είναι εμβολιασμένο και συνεπώς εκτός αυτού του πλαισίου των μέτρων.

Αν χρειαστεί θα πάμε σε επίταξη γιατρών

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι συνεχίζεται η θωράκιση του ΕΣΥ ώστε να αντέξει την μεγάλη πίεση από τις νοσηλείες και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα τόσο για τους νοσούντες από επιπλοκές της Covid, οδο και στα άλλα περιστατικά. Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιτάξει γιατρών δήλωσε ότι, «Αν χρειαστεί θα πάμε σε επίταξη γιατρών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Οικονόμουνέα μέτραlockdownΚορονοϊόςεμβολιασμοί