Πολιτική|27.01.2019 17:31

Θεσσαλονίκη: Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, το θολό τοπίο παραμένει

Εύρης Τσουμής

Τέσσερις µήνες πριν από τις δηµοτικές εκλογές και το τοπίο παραµένει θολό στη Θεσσαλονίκη, αφού το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταλήξει ακόµα στο πρόσωπο που θα στηρίξει για τον κεντρικό δήµο.

Δύο µήνες πέρασαν από τότε που ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του δηµάρχου και το Κίνηµα, που τον στήριζε, δεν µπορεί ακόµα να ξεκαθαρίσει τη στάση του προχωρώντας στην επιλογή ενός άλλου προσώπου. Μετά και την ουσιαστική διάλυση της δηµοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, που όπως φαίνεται δεν θα κατέβει αυτόνοµα στις εκλογές, τα περιθώρια στένεψαν.

Στο τραπέζι έπεσε αρχικά το όνοµα της Εύας Καϊλή, η οποία δεν δέχτηκε την πρόταση, αλλά και το όνοµα του δηµοτικού συµβούλου και πρώην στενού συνεργάτη του Γιάννη Μπουτάρη, Παναγιώτη Αβραµόπουλου, ενώ υπάρχει και µια πρόταση για τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραµπουλίδη.

Νίκος Ταχιάος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιώργος Ορφανός έχουν µπει στη µάχη, ενώ ο Σπύρος Βούγιας περιµένει το χρίσµα

Τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να βρουν µια λύση, αλλά τα πράγµατα δεν είναι απλά, αφού η λίστα των υποψηφίων έχει περιοριστεί πια σε λίγα πρόσωπα, ενώ και τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η Αθήνα. Η υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια, ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά κι έχει διατελέσει και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αν και µοιάζει προφανής αφού κινείται στα χνάρια της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη, όπως έχει δηλώσει ο νυν δήµαρχος, δεν έχει γίνει ακόµα αποδεκτή.

Περιµένει

Ο κ. Βούγιας µπορεί να δηλώνει πως αναµένει το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάµι να στηρίξουν την παράταξή του «Πολύχρωµη Πόλη», αλλά κάτι τέτοιο ακόµα δεν έχει γίνει. Πάντως ο ίδιος τονίζει µε κάθε ευκαιρία πως η υποψηφιότητά του θα προχωρήσει µέχρι το τέλος και όποιος θέλει να τον στηρίξει είναι καλοδεχούµενος. Το τελευταίο διάστηµα έχει εντείνει τη δραστηριότητά του µε επισκέψεις σε δηµοτικά διαµερίσµατα της Θεσσαλονίκης, επισήµανση προβληµάτων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και κατάθεση προτάσεων για την επίλυσή τους. Την ερχόµενη Τετάρτη κόβει την πίτα της παράταξής του, όπου και αναµένεται να δώσει στη δηµοσιότητα και νέα στοιχεία του συνδυασµού του.

Τους ρυθµούς της έχει εντείνει από την πλευρά της και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήµο. Το τελευταίο διάστηµα πραγµατοποιεί συναντήσεις µε νυν δηµοτικούς συµβούλους της παράταξης «Πρωτοβουλία».

Αλλοτε σε ουζερί κι άλλοτε σε καφέ, συνάντησε αντιδηµάρχους και δηµοτικούς συµβούλους που οι περισσότεροι δεν είναι ενταγµένοι στον ΣΥΡΙΖΑ αν και εντάσσονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα άφησε ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας µε την πρώην πρόεδρο του δηµοτικού συµβουλίου Καλυψώ Γούλα, που παραιτήθηκε πρόσφατα ύστερα από σφοδρή κόντρα µε την παράταξή της και τον νυν δήµαρχο, λέγοντας πως από τον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη «δεν περισσεύει κανένας».

Η Κ. Νοτοπούλου συνοµιλεί µε νυν συµβούλους της παράταξης «Πρωτοβουλία»

Εριξε «δίχτυα» ακόµα και στον Γιάννη Μπουτάρη, µε τον οποίο κοντραρίστηκε όταν αυτός έκανε λόγο για κοµµατική υποψηφιότητα, δηλώνοντας πως ο νυν δήµαρχος δεν µπορεί να λείπει από τα δηµοτικά πράγµατα της πόλης. Στόχος της κ. Νοτοπούλου είναι να οικοδοµήσει ένα υπερκοµµατικό προφίλ αφού θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά της αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά πέρα από την κοµµατική ταµπέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως µέχρι τώρα οι συναντήσεις της αφορούν κυρίως στελέχη που στο δηµοτικό συµβούλιο ήταν ή είναι στην «Πρωτοβουλία» του Μπουτάρη. Προς το παρόν πάντως δηλώνει πως ασχολείται και προωθεί τις δράσεις του κυβερνητικού της χαρτοφυλακίου ενώ δεν έχει προσδιορίσει πότε θα παρουσιάσει τον συνδυασµό της. Πάντως ακόµα και σ’  αυτό το πλαίσιο έχει επικεντρωθεί σε τοπικά προβλήµατα...

Στη Ν∆, σε µείζον θέµα έχει αναδειχτεί η προσπάθεια να συσπειρωθεί όλος ο κοµµατικός µηχανισµός γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου. Υστερα από µια µικρή περιπέτεια υγείας που είχε σιγά σιγά ανεβάζει ρυθµούς κι αρχίζει να µπαίνει πιο δυνατά στην προεκλογική µάχη µε αναφορές σε συγκεκριµένα θέµατα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι η αξιοποίηση του χώρου της ∆ΕΘ και η αντιµετώπιση της ανοµίας που καταγράφεται στους χώρους της πανεπιστηµιούπολης του ΑΠΘ.

Στις αρχές της εβδοµάδας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ευρεία σύσκεψη των στελεχών επισήµανε πως ο κ. Ταχιάος είναι η επίσηµη υποψηφιότητα του κόµµατος και ζήτησε να στηριχθεί απ’ όλους. Πάντως, σύµφωνα µε πηγές από τοπικούς παράγοντες, θέµα διαγραφής στελεχών που δεν θα στηρίξουν τον κ. Ταχιάο, δεν υπάρχει. Σε ερώτηση δηµοσιογράφου για το θέµα, στην ίδια σύσκεψη, ο γραµµατέας του κόµµατος Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε χαρακτηριστικά µε τη φράση «όλοι νεοδηµοκράτες είµαστε».

Παρουσίες και απουσίες

Στη σύσκεψη στην οποία µετείχαν νυν και πρώην βουλευτές και πλήθος κοµµατικών στελεχών έδωσε το «παρών», αλλά αποχώρησε γρήγορα, ο Παναγιώτης Ψωµιάδης, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για τον δήµο. Οι δικαστικές περιπέτειες που έχουν ξεκινήσει για τον ίδιο µε την έναρξη της δίκης για τα «45άρια» στην οποία είναι κατηγορούµενος, τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, αν και ο πρώην νοµάρχης και περιφερειάρχης ισχυρίζεται πως όλα αυτά του δίνουν... ώθηση.

∆εν παραβρέθηκε όµως ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Ορφανός, η υποψηφιότητά του οποίου για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης εµφανίζει σηµαντική δυναµική. Το επόµενο διάστηµα από τις αρχές Φεβρουαρίου και σταδιακά µέχρι και το Μάρτιο ο κ. Ορφανός θα κλιµακώσει τη δραστηριότητά του. Θα παρουσιάσει στοιχεία του προγράµµατός του, ενώ παράλληλα θα οργανώσει και θεµατικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγµα τον αθλητισµό, προκειµένου να αναδείξει προβλήµατα άλλα και τις θέσεις του και τις λύσεις που προτείνει.

Κοµµάτι κοµµάτι θα δίνει και ονόµατα στελεχών που θα µετέχουν στον συνδυασµό του. Το διάστηµα αυτό πάντως, που το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών είναι στο προσκήνιο, ο κ. Ορφανός έδωσε το «παρών» στα συλλαλητήρια που πραγµατοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα που επίσης προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της  Κεντροδεξιάς, η προεκλογική µάχη έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Ηδη έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε δηµοτικά διαµερίσµατα και συλλόγους. Μάλιστα σε µια από αυτές βρέθηκε µαζί µε τον έτερο υποψήφιο Σπύρο Βούγια µε τον οποίο είχαν και διάλογο.

Ο κατάλογος πάντως των υποψηφίων για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης δεν τελειώνει εδώ, αφού περιλαµβάνει επίσης τα ονόµατα του Σωτήρη Ζαριανόπουλου (υποψηφίου του ΚΚΕ), του Μιχάλη Τρεµόπουλου, του Εφραίµ Κυριζίδη, του Χάρη Αηδονόπουλου, του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, του Βασίλη Μωυσίδη, του Ιωάννη Νασιούλα και της Μαρίας Ιωαννίδου...

ΘεσσαλονίκηΚατερίνα ΝοτοπούλουΓιώργος ΟρφανόςΔημοτικές εκλογές