Πολιτική|04.11.2021 14:08

Τούρκος ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα και στην Κύπρο χωρίς δισταγμό»

Newsroom

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή του προϋπολογισμού της βουλής, δήλωσε ότι τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων προασπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία απαντά στις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου αποφασιστικά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαράκη

«Απαντήσαμε και απαντούμε στα βήματα που γίνονται εναντίον μας από το δίδυμο Ελλάδας – Κύπρου χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι. Επανεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές (διαβουλεύσεις) με την Ελλάδα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε πραγματοποιήσει 3 γύρους συναντήσεων», είπε.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, υποστηρίζοντας ότι είναι για την Τουρκία «κόρη οφθαλμού», ενώ την αποκάλεσε «τουρκική».

«Οι ομογενείς μας στα Βαλκάνια αποτελούν κόρη οφθαλμού για εμάς. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των ομογενών μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, τους Τατάρους της Κριμαίας, τους Τούρκους στη Γεωργία, τους Τούρκους Ουιγούρους, τους Τούρκους στη Μολδαβία, τους Τουρκομάνους στο Ιράκ και τη Συρία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι μια χώρα που όλοι εμπιστεύονται στα Βαλκάνια.

«Συνεχίσουμε να στηρίζουμε βήματα όπως τα Βαρώσια»

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στο Κυπριακό αποτελούν πλέον τις προϋποθέσεις της Τουρκίας για λύση και υπενθύμισε επίσης ότι αυτή η στάση ανακοινώθηκε σε όλο τον κόσμο στην άτυπη συνάντηση που έγινε φέτος στη Γενεύη.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα βήματα της ΤΔΒΚ, που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ερντογάν προς Μπάιντεν: «Η στάση σου δεν συνάδει με τη συμμαχία»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε επίσης ενώπιον της επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ανοιχτά στον Μπάιντεν ότι η στάση των ΗΠΑ σε θέματα, όπως η FETO, το YPG και οι S-400, δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας»

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Είμαστε σε συνεργασία σε πολλές περιοχές από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Καραμπάχ. Έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά διατηρούμε τον εποικοδομητικό διάλογο λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ευαισθησίες. Η Ουκρανία είναι ένα από αυτά. Δεν αναγνωρίσαμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια και την ευημερία των Τατάρων συμπατριωτών μας στην Κριμαία», είπε.

Λιβύη - Αίγυπτος

Η ισορροπία που δημιουργήθηκε χάρη στην εξουσία που δόθηκε στη Λιβύη είναι σημαντική για να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διαδικασία, σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης σε όλα τα επίπεδα. Οι επαφές μας με διάφορα τμήματα του λιβυκού λαού συνεχίζονται».
Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει κάθε βήμα που χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική στη Μέση Ανατολή με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, ενώ εκτίμησε ότι το εμπόδιο στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΚύπροςΤουρκίαΑιγαίοΕλλάδαΑνατολική Μεσόγειος