Πολιτική|07.11.2021 07:15

Βαρβιτσιώτης: Οποιοσδήποτε επιβουλευτεί την εθνική μας κυριαρχία θα βρει την ανάλογη απάντηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλήσει, αλλά δεν φοβάται και να απαντήσει αν χρειαστεί» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Ειδικότερα σημειώνει «δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιζητούμε την ένταση. Αν οποιοσδήποτε όμως επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία να ξέρει ότι θα βρει την ανάλογη απάντηση. Είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την Πρωθυπουργία  της Βόρειας Μακεδονίας. «Αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε πως «μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Όσον αφορά στο «μέτωπο» της πανδημίας ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα σημειώνει  πως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, είναι αναγκαία για το συλλογικό καλό.

Η Τουρκική πλευρά με εμπρηστικές δηλώσεις αλλά και με συγκεκριμένες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συντηρεί το τελευταίο διάστημα το κλίμα έντασης. Με αυτά τα δεδομένα πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου ;

Η Ελλάδα έχει αποδείξει με έμπρακτο τρόπο ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συνεργασία με το σύνολο των κρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Γι αυτό άλλωστε και συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές. Η συνεχιζόμενη όμως προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας όχι απλώς μπορεί να ναρκοθετήσει αυτή τη διαδικασία, αλλά αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι ουσιαστικός και ειλικρινής ένας διάλογος πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αρχές που η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δείχνει να αμφισβητεί και να παραβιάζει συστηματικά. Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλήσει, αλλά δεν φοβάται και να απαντήσει αν χρειαστεί. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιζητούμε την ένταση. Αν οποιοσδήποτε όμως επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία να ξέρει ότι θα βρει την ανάλογη απάντηση. Είμαστε έτοιμοι για όλα. 

Απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα απαντά με μια σειρά αμυντικών συμφωνιών (για παράδειγμα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ). Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση;

Είναι φανερό πως οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που σε συνδυασμό με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, έχουν ανεβάσει τον βαθμό εκνευρισμού. Η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος γείτονας. Είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας. Άλλωστε, κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται εσωτερικά, εξάγει την κρίση στα ελληνοτουρκικά. Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα απαντά με την αμυντική της θωράκιση. Οχυρώνουμε τη χώρα μας εξοπλιστικά, αλλά και διπλωματικά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε ένα τόσο εκτεταμένο και πολυεπίπεδο πλέγμα συμμαχιών στην Ευρώπη, όπως με τις χώρες του Νότου στο πλαίσιο των ΕuMed, με τις ΗΠΑ αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής - μέσα από διμερείς συμφωνίες ή τριμερή και τετραμερή σχήματα - όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τελευταία με τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για ένα πολύτιμο κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται. 

Στη Βουλή αναφερθήκατε στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνοντας πως η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική θα οδηγήσει στον επανακαθορισμό της εθνικής μας θέσης για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας. Ουσιαστικά σε περίπτωση μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών να αναμένουμε ελληνικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.;

Η Ελλάδα πιστεύει στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς η γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι εθνική πολιτική. Η Ελλάδα ήταν εκείνη που έδωσε πρόσφατα στις χώρες της περιοχής τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης. Μετά από δική μου πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διάσκεψη. Μετά την παραίτηση Ζάεφ από την Πρωθυπουργία  της Βόρειας Μακεδονίας προφανώς έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα. Με την παρέμβασή μου στη Βουλή στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα προς τους γείτονές μας. Αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας. Υπενθύμισα ακόμη ότι μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις. Δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Δεν λέμε άλλα μέσα και άλλα έξω. Η Ελλάδα δεν είναι το εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Η Ελλάδα έχει δείξει τον δρόμο, προσφέρει την ευρωπαϊκή οδό. Η επιστροφή τους σε ένα βαλκανικό εθνικιστικό παρελθόν μόνο τους ίδιους θα ζημιώσει. 

Στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Τι αναμένει η ελληνική πλευρά στο «μέτωπο» αυτό, ιδιαίτερα όσον αφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ;

Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα προσδοκά την οικοδόμηση σχέσεων που θα προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη και τη συνεργασία και εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε, οι προκλήσεις της εποχής μας, όπως λ.χ. περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή επάρκεια, πράσινη ανάπτυξη, και άλλα, προτάσσουν κοινή βούληση και κυρίως κοινές δράσεις προς αντιμετώπισή τους. Η Ελλάδα έχει την ίδια προσδοκία και ως προς την Λιβύη. Στηρίζουμε την Λιβύη και ελπίζουμε ότι η χώρα αυτή, μετά από τα δεινά που έχει υποστεί, θα είναι σύντομα σε θέση να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και, βεβαίως, βάσει της διεθνούς νομιμότητας. Στο πλαίσιο ακριβώς της διεθνούς νομιμότητας το “τουρκολιβυκό Μνημόνιο” δεν έχει καμμία θέση. Είναι άκυρο και δεν έχει καμία ισχύ. Αναμένουμε από την φίλη Λιβύη να το αντιληφθεί και να ενεργήσει ανάλογα. Όσον αφορά τη Διάσκεψη στο Παρίσι, που γίνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εκεί θα βρίσκεται και η Κύπρος. Έχοντας βρεθεί στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις. Στην περίπτωση που η Τουρκία εφόσον έχει προσκληθεί, δεν συμμετάσχει στη Διάσκεψη, με το επιχείρημα ότι συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η διεθνής απομόνωσή της.

Ένα από τα κρισιμότερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η πορεία της πανδημίας. Σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα έχουμε αρνητικά «ρεκόρ» κρουσμάτων να αναμένουμε πρόσθετα μέτρα;

Η πανδημία δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Όσοι επιχειρούν και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να αντλήσουν πολιτικά οφέλη, υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια. Εμάς μας ενδιαφέρει η ζωή των πολιτών. Κάθε προσπάθεια έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων. Με πρώτο τον Πρωθυπουργό στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα “εμβολιαστείτε”. Ειδικά σε εκείνους που επιμένουν να μην εμβολιάζονται από φόβο ή αμφιβολία. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που πεισματικά αρνούνται. Ως κυβέρνηση έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, είναι αναγκαία για το συλλογικό καλό. Στο τέλος αυτής της δοκιμασίας πρέπει να βγούμε όλοι νικητές, δεν περισσεύει κανείς.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης