Πολιτική|08.11.2021 19:58

Τσιάρας: Νομοθετούμε την αυστηρότερη τιμωρία ειδεχθέστερων κακουργημάτων χωρίς αστερίσκους

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη δικονομική κατεύθυνση του νέου Ποινικού Κώδικα που εισηγείται η κυβέρνηση εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται το σχετικό νομοσχέδιο.

«Εμείς, ναι, νομοθετούμε για την αυστηρότερη τιμωρία των ειδεχθέστερων κακουργημάτων, χωρίς αστερίσκους και χωρίς επιφυλάξεις και το λέμε ξεκάθαρα, με οριζόντιο και αδιαπραγμάτευτο τρόπο και εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη», είπε και προσέθεσε ότι η ΝΔ έχει την άποψη ότι οι «ποινές για τις ανθρωποκτονίες και για τα κακουργήματα σε βάρος των ανηλίκων δεν μπαίνουν στο ζύγι. Το ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο και η ποινή είναι μία».

«Αν έχετε διαφορετική άποψη και αυτό λέτε ότι δεν είναι σωστό, θα σας παρακαλούσα όλους τους εκπροσώπους των Κομμάτων- φαντάζομαι ότι ο καθένας, πέρα από τον εαυτό του, εκπροσωπεί και το Κόμμα στο οποίο ανήκει- να βγουν και να πουν στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτός που σκοτώνει έναν συνάνθρωπό του- άνδρα, γυναίκα, παιδί- αυτός που βιάζει ένα ανήλικο παιδί, δεν πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης των ποινών, των ισοβίων. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν γίνεται να ερχόμαστε στην αίθουσα και να λέμε, «γιατί δεν έχουμε και διαζευκτική ποινή ή εν πάση περιπτώσει, ad-hoc κάθε φορά, ανάλογα με το ποιος Φορέας λέει πράγματα κοντινά στη δική μας αντίληψη, να είναι αυτός ο οποίος προβάλλεται ως έχων την πραγματικά σωστή άποψη», σημείωσε ο ίδιος.

Τα fake news

Σε ότι αφορά τα fake news ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι -κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης- γίνεται από τη μια πλευρά να φερόμεθα ως δικαιωματιστές και να προβάλλουμε το γεγονός ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ένα τέτοιο πραγματικό δικαίωμα - περιγράφεται και από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - να μην το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη νομοθετική μας θωράκιση.

Ειδική μνεία έκανε ακόμη στο άρθρο 93 του νομοσχεδίου, για την τοκογλυφία. «Επανέρχεται το κακούργημα της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα, για να προστατευθούν οι παθόντες, από φαινόμενα εκμετάλλευσης οικονομικής ανάγκης. Είναι ένα αδίκημα με ιδιαίτερη απαξία, το οποίο είχε υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα», σημείωσε με νόημα.

Ποινικός ΚώδικαςΚώστας Τσιάραςνέος Ποινικός ΚώδικαςΒουλή