Πολιτική|09.11.2021 12:36

Πρόκληση Ερντογάν κατά Γαλλίας: «Θα κόψουμε τον ενθουσιασμό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι αποικία»

Μαρία Ζαχαράκη

«Γνωρίζουν και οι αντίπαλοί την αποφασιστικότητά μας», είπε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα της χώρας, όπως ο ίδιος είπε, από την υγεία μέχρι την εξωτερική πολιτική και από την ενέργεια μέχρι τη δικαιοσύνη.

Ερντογάν κατά Γαλλίας: «Θα κόψουμε τον ενθουσιασμό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι αποικία»

«Αγαπητό μου έθνος. Όπως λέμε πάντα, η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η αποφασιστικότητα και το πείσμα του έθνους μας. Φυσικά αυτό το γεγονός δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, το γνωρίζουν και οι αντίπαλοί μας. Αυτή η εικόνα είναι κι ο λόγος που αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, τόσο εντός όσο και εκτός, κάποιες ρητορικές και συμπεριφορές ως προϊόν σεναρίων βασισμένων σε ψέματα, συκοφαντίες, απειλές και δύο μέτρα και σταθμά. Όπως δεν επιτρέψαμε σε καμία ύπουλη επίθεση, ποταπό παιχνίδι ή βρώμικη παγίδα να λυγίσει αυτή την κυβέρνηση, με τρομοκρατικές ενέργειες μέχρι και πραξικοπήματα, έτσι δεν θα το επιτρέψουμε και στο μέλλον, με την άδεια του Αλλάχ», σημείωσε ενώ άφησε νέες αιχμές για Γαλλία και αποικιοκρατία.

«Είναι καθήκον μας να κόψουμε τον ενθουσιασμό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια από τις αποικίες τους, που μπορούν να καθοδηγούν, να σπρώχνουν, να κλέβουν τον χρόνο και την ενέργειά τους, όπως θέλουν εκείνοι και όσων θεωρούν ότι θα κουβαλούμε νερό στον μύλο τους για χάρη των φιλοδοξιών τους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε επίσης να πείσει το λαό του ότι στην παρούσα κρίση της ενέργειας η Τουρκία κρατάει ισορροπία και συνεχίζει να αγοράζει φτηνά, αν και οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο ξεπερνούν το 40% τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. «Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν από 115 δολάρια στις αρχές του 2020 σε 1.100 δολάρια τον περασμένο μήνα και ακόμη και έως 1.500 δολάρια στην ημερήσια αγορά. Από την άλλη, εξακολουθούμε να δίνουμε το φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι πολίτες μας στη χώρα μας στα 150 δολάρια περίπου. Τα νούμερα είναι πολύ ξεκάθαρα», είπε.

ΤουρκίαΓαλλίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν