Πολιτική|11.11.2021 15:00

Βόρεια Μακεδονία - Πρόταση μομφής κατά Ζάεφ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση - Δεν έχει απαρτία η αντιπολίτευση

Τίμος Φακαλής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπολίτευση δεν έχει απαρτία προς το παρόν για να περάσει η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης καθώς δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των 61 βουλευτών που απαιτούνται. Ο Κάστριοτ Ρετζέπι, ένας από τους τρεις βουλευτές του αλβανικού κόμματος Besa που συμμετείχε έως πρότινος στον κυβερνητικό συνασπισμό και μεταπήδησε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν βρίσκεται στην αίθουσα του κοινοβουλίου  αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τις ισορροπίες, γέροντας την πλάστιγγα υπέρ του Ζάεφ.

«Το κράτος δεν χρειάζεται πολιτική κρίση και βύθιση σε άγνωστα ταραγμένα νερά αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε ο βουλευτής του Besa στο Facebook και πρόσθεσε: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, μετά την αναβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού Ζάεφ, και των ισχυρών μηνυμάτων που προηγήθηκαν από τους στρατηγικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, τα οποία μου διαβίβασαν ανώτεροι διπλωμάτες, ότι τον Δεκέμβριο η χώρα είναι πιθανό να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αποφάσισα να μην συμμετάσχω στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην οποία πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση που θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον ζωτικό εθνικό και κρατικό στόχο. Ως υπεύθυνος πολιτικός και βουλευτής δεν πήρα εύκολα αυτήν την απόφαση.Βάζω πρώτα τα συμφέροντα του λαού και του κράτους».

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε πριν από τρείς μέρες απαιτεί 61 βουλευτές. Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων SDSM και DUI, δεν είναι παρόντες στην αίθουσα ενώ μετά από αίτημα του VMRO-DPMNE οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε σύσκεψη για να καθορίσουν την στάση του. Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το Κοινοβούλιο από το πρωί της Πέμπτης.

πρόταση μομφήςΣκόπιαΖόραν ΖάεφΒόρεια Μακεδονία