Πολιτική|12.11.2021 07:34

Εξεταστική επιτροπή για δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ: «Όχι» λέει η ΝΔ – Τα σενάρια για διπλή εξεταστική και διεύρυνση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις συζητείται σήμερα στις 10.30 στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τη λίστα Πέτσα. Η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους που απαιτούνται, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταψηφίσει, επιμένοντας στο επιχείρημά της για διεύρυνση, εντούτοις προς ώρας φαίνεται ότι δεν προτίθεται να καταθέσει νέα δική της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σενάριο της διπλής εξεταστικής επιτροπής (οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα) απομακρύνεται και πλέον στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο που θέλει να ζητείται διεύρυνση από τα μέλη της Επιτροπής (όταν συσταθεί) και ακολούθως να ζητηθεί νέα εντολή από την Ολομέλεια. «Αν και στην αρχή υπήρχε η πρόθεση να καταθέσουμε δική μας πρόταση, τώρα πλέον αυτή η σκέψη

απομακρύνεται», λένε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr «γαλάζιες» πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ο εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, Δημητρης Καιρίδης αλλά και οι Υπουργοί που θα λάβουν το λόγο θα επαναφέρουν το αίτημα της ΝΔ να συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του και την περίοδο 2015- 2019, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται «αυτοβούλως» να κάνει. Θυμίζουμε ότι τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και η Ελληνική Λύση έχουν συμφωνήσει για διεύρυνση ενώ αναμένεται να υπερψηφίσουν και την εξεταστική που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας.

Τι λέει η πρόταση της Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντικείμενο της επιτροπής «θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ο κύκλος της χειραγώγησης, που ανοίγει με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, κλείνει με την παραπλάνηση των πολιτών για την εξέλιξη των πολιτικών τάσεων. Για το σκοπό αυτό και πάλι αξιοποιούνται οι πόροι των κρατικών ταμείων και δημόσιο χρήμα προωθείται σε κατά παραγγελία διενεργούμενες δημοσκοπήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑλίστα ΠέτσαΒουλήεξεταστική επιτροπή