Πολιτική|12.11.2021 20:00

Ελλάδα - Τουρκία: Οι απειλές Ερντογάν φέρνουν ενίσχυση των συνόρων σε Αιγαίο και Έβρο

Newsroom

Μέρες που θυμίζουν το «θερμό» 2020 φαίνεται πως ξαναζούν Ελλάδα και Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι δεν αποκλείεται να ανοίξει τα σύνορα της χώρας του και να στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Το απόγευμα της παρασκευής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη Αρχηγών των Σωμάτων Στρατού στο Πεντάγωνο υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για παν ενδεχόμενο. 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση των ελληνικών συνόρων για το ενδεχόμενο μίας νέας προσφυγικής κρίσης. Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε λήψη προληπτικών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Αυξημένη επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων
  • Αυξημένα ποσοστά επιφυλακής σ΄ όλες τις ακριτικές μονάδες
  • Αναφορά οποιουδήποτε ασυνήθιστου περιστατικού που υποδηλώνει αύξηση μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών.
  • Όλα αυτά σε συντονισμό με την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα αντιδράσει με ψυχραιμία, ενώ έχει και τον τρόπο και τα μέσα για να κάνει ό,τι χρειαστεί. «Είμαστε σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση, όπως πάντα», σημειώνουν.

Ξανά στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκία

Για ακόμα μία φορά οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, σημείωσε στο OPEN, η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN TV, στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. Όπως σημείωσε η Μαρία Ζαχαράκη, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο σημείο μετά από τις επιθέσεις που εξαπολύονται τόσο από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την τουρκική πλευρά μάλιστα αντιλαμβάνονται τις απαντήσεις της Ελλάδας σαν «πολεμικές ιαχές».

Όπως σημείωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι στιγμής οι διαξιφισμοί λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μικρόφωνα και όχι στη θάλασσα ή τα χερσαία σύνορα του Έβρου, όπως έγινε το 2020. Ωστόσο, όπως τόνισε, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση.

Πολεμικό κλίμα στην Τουρκία και θεωρίες συνωμοσίας για τον ταλαιπωρημένο λαό

«Το 2020 υπήρχε η Μέρκελ, η οποία κάθισε κάτω τις δύο πλευρές, πριν η αντιπαράθεση εξελιχθεί σε κρίση. Τώρα δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος. Η Τουρκία θα ήθελε να υπάρξει ένα πρόσωπο που να της αναγνωρίσει ένα δίκιο», ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι αναλυτές δικαιολογούν τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Το αφήγημα στην Τουρκία μιλά για μία συντονισμένη προσπάθεια ολόκληρης της Δύσης για να περιοριστεί η «ανοδική τάση της Τουρκίας», σημείωσε η ανταποκρίτρια. Λένε ότι η Δύση έχει «καταστρώσει σχέδιο για να στριμώξει την Τουρκία από στεριάς και από θαλάσσης με στόχο να την τιμωρήσουν για την απόσχιση από τη δύση», πρόσθεσε. Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον ταλαιπωρημένο τουρκικό λαό.

Οι ευθείες απειλές Ερντογάν

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στην Άγκυρα κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη ότι η Τουρκία φέρει ευθύνη για τη νέα μεταναστευτική κρίση, αλλά και για την άσκηση στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Είναι πραγματικά αχαριστία να λένε ότι η προσφυγική κρίση πηγάζει ειδικά από την Τουρκία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χώρα που τρυπάει βάρκες και στέλνει στο θάνατο πρόσφυγες και μετανάστες είναι η Ελλάδα κι όχι η Τουρκία.

«Αν ανοίγαμε τις πύλες, δεν ξέρω τι θα έκανε η Ελλάδα. Δεν ξέρω τι θα έκανε πραγματικά… Η Ελλάδα είναι η χώρα που τρυπάει τις βάρκες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που ανατρέπει τα σκάφη των μεταναστών, τα βυθίζει και καταδικάζει στο θάνατο τους ανθρώπους», είπε για να προσθέσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ειλικρινής.

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας

Ηχηρή απάντηση στις απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τη στρόφιγγα μεταναστευτικών ροών είχε δώσει νωρίτερα η Αθήνα σημειώνοντας ότι και πάλι θα ματαιωθούν τέτοια σχέδια όπως το 2020 στον Έβρο. «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε τις νέες απειλές και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις νέες βάσεις που χρησιμοποιούν επί ελληνικού εδάφους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι παραπονέθηκε στους Αμερικανούς, αλλά χωρίς να πάρει απάντηση.

Η Τουρκική ενόχληση πάντως αναμένεται να ενταθεί καθώς Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος με την Άσκηση «Μέδουσα» στα νότια της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν σενάρια σε ζώνες που περιλαμβάνει και το παράτυπο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

ΈβροςσύνοραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαμεταναστευτικό