Πολιτική|12.11.2021 20:53

Μητσοτάκης: Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι πιθανότατα ο πιο συμβολικός σύνδεσμος μεταξύ της νεότερης Ελλάδας και της Αρχαίας και ενώ τα περισσότερα κομμάτια βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, μερικά μέτρα μακρία απο το Μνημείο, ένα άλλο κομμάτι της έκθεσης παραμένει στο Λονδίνο.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Μεγάλη Βρετανία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα».

 

Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα κατά τη διάρκεια της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για πρώτη φορά πέραν της σύστασης, την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα -κάνοντας μάλιστα αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο- ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που αποτελεί απόφαση (Decision 22 COM 17) αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δείτε την εκδήλωση:

UNESCOΠαρίσιγλυπτά του ΠαρθενώναΚυριάκος Μητσοτάκης