Πολιτική|18.11.2021 15:38

Τουρκία: Προκλητικές δηλώσεις από Ακάρ και Τσελίκ για ανατολική Μεσόγειο και μεταναστευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις αυξημένες δραστηριότητες και ασκήσεις της Ελλάδας στις θάλασσες δήλωσε ότι «περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να ενεργήσουν σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο για ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Χουλουσί Ακάρ παρευρέθηκε σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Ερτζιγές, όπου του δόθηκε ο τίτλος του δόκτορα.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες γι' αυτό. Αναμένουμε και από τους Έλληνες γείτονές μας να είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όπως λέγαμε πάντα, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα ούτε τα εδάφη κανενός. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, πείσμονες και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέρονται και τα συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ομέρ Τσελίκ: «Ο Μητσοτάκης και Ελλάδα λένε ψέματα για τους πρόσφυγες»

Την ίδια ώρα, για ψεύδη κατηγορεί για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο twitter βάλλει κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού με αφορμή την Ολλανδή δημοσιογράφο, την οποία υπερασπίζεται, ενώ μιλά για συγκάλυψη των ελληνικών ψεμάτων από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει στις αναρτήσεις του: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα πει αναληθή πράγματα για τους πρόσφυγες. Και έχει συκοφαντήσει επανειλημμένα την Τουρκία. Η σκληρή μεταχείριση των προσφύγων από τις ελληνικές δυνάμεις έχει τεκμηριωθεί πολλές φορές. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται καθημερινά. Ο κόσμος και η Ευρώπη σιωπούν.

Οι απωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές δυνάμεις έχουν λάβει τρομερές διαστάσεις. Ο πρόεδρός μας έχει αντιταχθεί σε αυτό και διαψεύδει κάθε φορά τα ψέματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα τρυπάει τις βάρκες των προσφύγων, τους σέρνει στο θάνατο και διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel στη συνέντευξη Τύπου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη «Γιατί λέτε ψέματα για τις απωθήσεις των προσφύγων;».

Η δημοσιογράφος δέχθηκε πολλές απειλές μετά από αυτό το περιστατικό και αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα.

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια χώρα της Ε.Ε. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παραμένουν σιωπηλά για τις απωθήσεις των προσφύγων και τις απειλές κατά δημοσιογράφων».

ΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΟμέρ ΤσελίκΧουλούσι Ακάρ