Πολιτική|22.11.2021 13:27

Live streaming: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια

Newsroom

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της ακρίβειας. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό προχειρότητα, ενώ έκανε λόγο για «κυβέρνηση των deals».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την εικόνα μιας άλλης χώρας. «Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα δείχνει να μην κατανοεί. Μιλάει για μια πρόσκαιρη κρίση που θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα. Εγώ όμως θα έρθω να εξηγήσω γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αμέριστες ευθύνες γιατί και αυτήν την κρίση η ελληνική οικονομία την πληρώνει υπέρμετρα», είπε. 

«Την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλεια στην ενέργεια να αλωνίζουμε. Δεν έχουμε πια ΔΕΗ, το 'Δ' δεν υπάρχει, Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χωρίς το 'Δ', σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι πρωταγωνιστεί σε ένα «ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων».

«Ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως της ημέρας, ό,τι δεν κατάφεραν επειδή δεν το επιτρέψαμε, εμείς έρχεστε και το κάνετε σε μια νύχτα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το κάνετε σε μια νυχτα, το κάνετε νύχτα» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας: «Το σχέδιο το δουλεύετε εδώ και 2 χρόνια όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση και απαξιώνατε τη ΔΕΗ. Το μόνο που ξέρετε είναι να κάνετε delas για τα εξοπλιστικά, deals για την ενέργεια, deals με την υγεία τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των deals».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες οικονομικές συνταγές και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δημιουργική λογιστική και ψέματα».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα "ψίχουλα" που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε». 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίο άνοιξε την αυλαία της συζήτησης για την ακρίβεια αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση τιμών και σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. «Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο», τόνισε. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση έδωσε 680 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

ομιλίαακρίβειαΑλέξης ΤσίπραςΒουλή