Πολιτική|05.12.2021 07:15

Φαμπιάν Περιέ στο ethnos.gr: Η ανατομία της στρατηγικής Μητσοτάκη, ο Τσίπρας και τα Rafale

Τίμος Φακαλής

Αποτέλεσμα της στρατηγικής Μητσοτάκη να διασώσει τον τουρισμό εκτιμά ότι είναι η σημερινή ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία στο 4ο κύμα της πανδημίας με τις γεμάτες ΜΕΘ, την έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία και τη χαμηλή ανοσία του πληθυσμού, ο γνωστός Γάλλος ανταποκριτής της γαλλικής «Liberation» της βελγικής «Le Soir» και της ελβετικής «Le Temps» Φαμπιάν Περιέ.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο Φαμπιάν Περιέ στο περιθώριο της συζήτησης-στρογγυλό τραπέζι με αφορμή το βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» (εκδόσεις Τόπος) στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «η κυβέρνηση είδε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία. Και με αυτό το δεδομένο αποφάσισε να τη διασώσει και να κλείσει τη χώρα.

Γι’ αυτό και στο πρώτο κύμα η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που ανακοίνωσε σκληρό lockdown, περιορίζοντας αρχικά την πανδημία με τα μέτρα που πήρε. Το να κλείνεις όμως μια χώρα δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές στο σύστημα υγείας, όπως πρόσληψη γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, σύνδεση κράτους με το σύστημα πρόνοιας κτλ».

Στρατηγική εμβολιασμού επικεντρωμένη στον τουρισμό

Πέρα, όμως από το σκληρό lockdown χάριν της τουριστικής βιομηχανίας, ο Φαμπιάν Περιέ υπογραμμίζει ότι «και η μετέπειτα στρατηγική εμβολιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν επικεντρωμένη στον τουρισμό. Η απόφαση να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πρώτα από τα νησιά δεν ήταν η καλύτερη στρατηγική και αυτό αποτυπώνεται στο 4ο κύμα της πανδημίας που θερίζει φέτος το χειμώνα.

Πριν αποφασίσεις να δώσεις τα εμβόλια στους νησιώτες, θα πρέπει να δεις ποιοι άνθρωποι το ’χουν πρώτα ανάγκη και είναι πιο ευάλωτοι. Και αυτοί βρίσκονται στις πόλεις και στις φτωχές περιοχές, σύμφωνα με μελέτες γιατρών και επιστημόνων από όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και οι συνέπειές του είναι εμφανείς σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα, όπου το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας αγγίζει μόλις το 64% και δεν υπάρχει συλλογική ανοσία. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα πέρσι. Τι έγινε σε σχέση με αυτό φέτος που ξαναγέμισαν; Αύξησε η κυβέρνηση τον αριθμό των κρεβατιών, των γιατρών και των νοσηλευτών στις ΜΕΘ; Δεν υπάρχει αύξηση στις δαπάνες της υγείας. Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό». 

Ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Επιστροφή Τσίπρα στο προσκήνιο

Παρά την άστοχη κίνηση Μητσοτάκη στο θέμα των εμβολιασμών, όπως λέει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρόεδρος της ΝΔ να είναι ξανά ο επόμενος πρωθυπουργός, αν γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα. «Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα ήθελαν επί του παρόντος επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Σημαντική πλειοψηφία των πολιτών απογοητεύθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα θεωρεί δεδομένη την επιστροφή του Τσίπρα σε πολύ υψηλή θέση είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχει μέλλον μπροστά του.

Πόσο άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο

Δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές παρατηρεί ότι υπάρχει μια εξέλιξη στο κόμμα της Κουμουνδούρου. «Ο Τσίπρας προσπάθησε να χτίσει μια αντιπολίτευση σε μια πιο προοδευτική βάση. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συνασπισμός αριστερών τάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε συνάντησή του και σε κάθε συνεδρίαση χρησιμοποιεί τον όρο ‘προοδευτική συμμαχία’. Αυτό δείχνει ότι δεν προσπαθεί να χτίσει απλά μια αντιπολίτευση, αλλά θέλει να μεγαλώσει τη βάση του κόμματός του. Σε όλη αυτή την περίοδο η αντιπολίτευση σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα επικεντρώθηκε στο πως να διαχειριστεί την πανδημία. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε από πολύ νωρίς να βάλει το θέμα αυτό στην κορυφή της ατζέντας, τονίζοντας, από τη μία, το γεγονός ότι πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος και εστιάζοντας, από την άλλη, στις συνέπειες της πανδημίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Και σε αυτό το πλαίσιο ο Τσίπρας κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν ήταν απαραίτητα η καλύτερη στρατηγική». 

Δύσκολη η σύγκριση της διακυβέρνησης Τσίπρα με αυτήν του Μητσοτάκη

Ο Φαμπιάν Περιέ τονίζει ότι δεν είναι εύκολη μια σύγκριση ανάμεσα στη διακυβέρνηση Τσίπρα με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί περίοδοι εξαιτίας του κορoνοϊού και του τοπίου που η πανδημία δημιούργησε. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δύσκολη περίοδος ειδικά για την Ελλάδα όπου ο αριθμός των εμβολιασμών δεν είναι και ο καλύτερος στην Ευρώπη.

Η ισορροπία των δυνάμεων στην Ευρώπη έχει αλλάξει υπέρ της ΝΔ και άλλων δεξιών κομμάτων, ενώ ο Τσίπρας και ο Σύριζα είχαν να αντιμετωπίσουν κυβερνήσεις που τους έβλεπαν με καχυποψία από την αρχή. Αξίζει επίσης να τονιστεί το εξής: Η Ευρώπη έχει καταφέρει να κάνει με την πανδημία αυτό που δεν κατάφερε –και δεν ήθελε— να κάνει η ΕΕ στη διάρκεια της ‘ελληνικής κρίσης’: μέσω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, ειδικά με τη διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους και την αλληλεγγύη σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τεθεί το ερώτημα του πώς η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και με τι στόχους. Τη διαφορά αυτή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη βλέπουμε και σε ένα ακόμη ζήτημα: στον τρόπο με τον οποίο οι δύο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε σθεναρή αντιπολίτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν ήρθε στα πράγματα κάτι το οποίο δεν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο  ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διαχειριστεί μια κατάσταση όπου έφταναν στην Ελλάδα 1,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες κάθε χρόνο, ενώ επί ΝΔ έρχονται 10.000-15.000. Τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην κατασκευή κλειστών κέντρων. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών. Μεγάλο ζήτημα είναι και οι επαναπροωθήσεις».

Σε δύσκολη θέση η ευρωπαϊκή αριστερά

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αριστερά τονίζει ότι σε κάθε χώρα της ΕΕ, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία, η αριστερά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, όπου το Die Linke απέδειξε ότι δεν είναι και στα καλύτερά του.

Προσθέτει, επίσης, ότι ενώ η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στην πανευρωπαϊκή ατζέντα, η αριστερά συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη άποψη, ενώ απουσιάζει η διασύνδεση οικολογικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι «η Αριστερά έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα, αυτό της αποχής. Ο αριθμός των ψηφοφόρων μειώνεται συνεχώς αντί να αυξάνεται. Ποια είναι η στρατηγική απέναντι σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που συνεχώς μεγαλώνει; Ποια είναι η στρατηγική για αυτούς τους ψηφοφόρους; Πρέπει να δούμε γιατί αυτοί δεν ψηφίζουν πλέον. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που δεν ψηφίζουν ενώ είχαν ψηφίσει παλιότερα. Θα μπορούσε η Αριστερά να τους φέρει πίσω; Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Αριστερά. Μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στην κομματική βάση και όχι στο εκλογικό σώμα που απέχει και στο πώς θα το προσελκύσει ξανά. Αν δεν στρέψεις το βλέμμα στη βάση της κοινωνίας, τότε τι κατεύθυνση θα δώσεις  στο κόμμα σου;» αναρωτιέται ο Φαμπιάν Περιέ.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη

Ο Φαμπιάν Περιέ παίρνει θέση και για το πρόσφατο επεισόδιο με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ που εκνεύρισε τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αναρωτιέμαι, πρέπει η δημοσιογράφος να φύγει από την Ελλάδα επειδή έκανε μια ερώτηση στον πρωθυπουργό; Μπορεί να διαφωνούμε με τον τρόπο που ρώτησε αλλά αυτή έκανε μια ερώτηση και αυτός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων. Εμείς οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για την επίθεση που δέχεται μια συνάδελφός μας. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία του Τύπου από οποιαδήποτε επίθεση που την στηλιτεύει».

Αναρωτιέμαι αν η αγορά Rafale είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία

Σχολιάζοντας την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Όμως το να αγοράζεις Rafale και Φρεγάτες είναι άραγε η καλύτερη ευρωπαϊκή απάντηση; Αναρωτιέμαι κι εγώ ο ίδιος… Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι να βάλουν μπροστά τη διπλωματία εκεί όπου έχει αυτή εξαφανιστεί. Δεν αναφέρομαι στο αν ήταν λάθος για το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία Αθήνας-Παρισιού. Πρέπει να επαναφέρουμε τη διπλωματία από κει απ’ όπου έχει εξοβελιστεί». 

Μπορεί η Γαλλία να αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης μετά την αποχώρηση Μέρκελ;

«Από την αρχή της εκλογής του ο Μακρόν επένδυσε σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ευρώπη. Δεν είναι σοσιαλδημοκράτης, προσκλήθηκε ωστόσο από το SPD, το κόμμα των Πρασίνων, το CDU αλλά δεν συναντήθηκε με το FDP πριν τις εκλογές.

Αν θέλεις να παίξεις ένα πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει να έχεις συνομιλίες με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων πριν τις εκλογές. Και το ερώτημα είναι σε ποια βάση θέλεις να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν εννοούμε μια κοινωνική ατζέντα, αυτό δεν είναι το ‘πρότζεκτ’ του Μακρόν». 

Καταστροφική η διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα στη Γαλλία - Στο 80% ο εμβολιασμός των Γάλλων

Παρατηρώντας την κατάσταση στην χώρα του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνει ότι το πρώτο διάστημα η διαχείριση της πανδημίας στη Γαλλία ήταν μια καταστροφή. Στην αρχή οι επιστήμονες έλεγαν ότι δεν χρειάζεται μάσκα, μετά από τρεις μήνες όλοι φορούσαν μάσκες και η Πολιτεία αναγνώρισε ότι έκανε λάθος. Το ποσοστό εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σήμερα, αγγίζοντας το 80% ενώ ο κόσμος πηγαίνει να κάνει και την τρίτη δόση.

εμβολιασμόςΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤσίπραςτουρισμόςπανδημίαΚορονοϊόςΦαμπιάν Περιέ