Πολιτική|01.12.2021 13:29

Live streaming η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60

Newsroom

Διευκρινίσεις σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα αναγκαίο μέτρο, καθώς όπως είπε «αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας». «Η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει της ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο μια συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Πρόκειται για επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αρχικά και τόνισε πω η εν λόγω απόφαση τον βασάνισε: «Με απασχόλησε πολύ η απόφαση αυτή, με βασάνισε ως βαθιά φιλελεύθερο πολιτικό. (…) Όμως εξ αρχής τόνισα πως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό, όπως για το καλό όσων οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Έτσι, αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, αναλαμβάνω το δικό μου να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά υγειονομικά σωστός. Ακούω τις ενστάσεις και τις εύλογες απορίες των πολιτών».

Τόνισε πως η ηλικιακή κατηγορία 60 και πάνω, είναι αυτή που κινδυνεύει αναντίρρητα περισσότερο. «Καθώς μένουν απροστάτευτοι, πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας θεραπεία από χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας με σοβαρές ασθένειες». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τώρα, είπε πως η απειλή είναι μεγαλύτερη λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Αντίτιμο υγείας το πρόστιμο»

Ως προς το ύψος του προστίμου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση υποχρεωτικό χαρακτήριζα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για τα νοσοκομεία που δοκιμάζουν. Μια τελευταία ώθηση για όσους δεν εμβολιάζονται. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο: Αρκεί να εμβολιαστεί. Και είναι πολύ μακριά το ύψος του σε σχέση με τα 7.000 ευρώ πρόστιμο που ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία ή τα 1.000 ευρώ που ισχύουν στην Ιταλία για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό».

Προς επίσπευση η 3η δόση εμβολίου

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για την υποχρεώτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ' οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε δε στις κατηγορίες γιατί δεν επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους στρατιωτικούς ή τους αστυνομικούς. «Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ με στρατιωτικούς ή αστυνομικούς αλλά με ηλικιωμένους».

Κυριάκος Μητσοτάκηςνέα μέτραΒουλήυποχρεωτικός εμβολιασμός