Πολιτική|07.12.2021 07:12

Εκλογές ΚΙΝΑΛ, κάλπες και πανδημία - Η κυβερνητική «ανάγνωση»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής κυριαρχούν στις πολιτικές αναλύσεις και στο  στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας κάνουν μια πρώτη ανάγνωση των … μηνυμάτων της κάλπης. Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ- καθώς περισσότεροι από 270.000 πολίτες ψήφισαν - έχει «φουντώσει» τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην πολιτική σκηνή.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα στην κυβέρνηση

Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει πως οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες σε μεγάλο βαθμό θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα ανανέωσης. Και η εκτίμηση στην … γαλάζια πλευρά είναι πως ένα σημαντικό κομμάτι από το κεντροαριστερό ακροατήριο δεν βρίσκει «φωνή» στο ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά άλλη εναλλακτική. Μάλιστα το μήνυμα που εκπέμπεται  - και από κυβερνητικά στελέχη - είναι πως η κινητικότητα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και την ηγεσία του.

O υπουργός Επικράτειας Άκης  Σκέρτσος σημείωσε χθες στο Real fm πως το αίτημα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς  αλλά «δεν έχει όμως ικανοποιηθεί ως σήμερα στο χώρο της κεντροαριστεράς  και της αριστεράς». Όπως είπε «εκεί δηλαδή αντί για ανανέωση, έχουμε δει μέχρι πρότινος αναπαλαίωση. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία».

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν πως θα υπάρξει… μονομαχία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για το χώρο της κεντροαριστεράς, με τη μάχη να  φουντώνει όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές. Παράλληλα στην Πειραιώς αναμένουν να δουν αν η μαζική συμμετοχή στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο και σε επαναπατρισμό «πράσινων» ψηφοφόρων.

Η εκτίμηση που κάνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει διαρροή κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον και πως θα κινηθούν  κεντρώοι ψηφοφόροι, που μπορεί παλιότερα να ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Δημοκρατία.

H … εκλογολογία συνεχίζεται

Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής επανάφεραν στο προσκήνιο και τη συζήτηση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα με δεδομένο πως η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θα χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές  τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.  Σε μια τέτοια περίπτωση μένει να φανεί  ποιες κινήσεις θα γίνουν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα η πορεία της πανδημίας αλλά και το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας αναζωπύρωσαν  τα σενάρια για κάλπες μέσα στο 2022. Πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο χειμώνα και σε αυτή τη συγκυρία το κυβερνητικό ενδιαφέρον παραμένει  στραμμένο στην αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος.

Πανδημία: Επιδεινώνονται οι σκληροί δείκτες- αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Τα μηνύματα από το εμβολιαστικό μέτωπο είναι θετικά, ωστόσο η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας του κορονοϊού προκαλεί έντονο προβληματισμό. Και χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε πάνω από τους 700 , ενώ ακόμα 116 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Προς το παρόν η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών δεν έχει μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας και η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για να μην υπάρξει επιδείνωση την περίοδο των γιορτών. Καμία συζήτηση δεν γίνεται πάντως για ένα νέο lockdown - κάτι που επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός  στη συνέντευξη του στο CNN- και το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Κεντρική επιδίωξη είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών στους άνω των 60 και είναι σημαντικό πως - μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα-  σε έξι ημέρες 59.864 πολίτες  έκλεισαν  ραντεβού για  την πρώτη δόση. Συνολικά τις τελευταίες 10 μέρες 151.489 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Θετικά είναι τα μηνύματα από την συμμετοχή στην αναμνηστική δόση, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει πλέον στους τρεις μήνες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από  το Σάββατο μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κλειστεί 535.662 ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου.

ΠΑΣΟΚΑνδρέας ΛοβέρδοςΚΙΝΑΛτρίτη δόση εμβολίουΓιώργος ΠαπανδρέουΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΚαστανίδηςΚορονοϊόςΠαύλος ΧρηστίδηςΕκλογές ΚΙΝΑΛ