Πολιτική|07.12.2021 21:27

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο της στήριξης Λοβέρδου σε Ανδρουλάκη – Στην αντεπίθεση ο Παπανδρέου – «Ναι» στο ντιμπέιτ

Newsroom

Η μάχη των υποψηφίων του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής εντείνεται, μετά και την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να ανακοινώσει τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, πέρασε την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας ότι έχει αποσταλεί ήδη, άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα τόσο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο σχετικό αίτημα του MEGA.

Ερωτηματικά σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν όσοι στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο στον δεύτερο γύρο, δημιούργησε η ανοιχτή στήριξή του στο Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κάτιας Φωτιάδου στο κεντρικό δελτίο του Open, ήδη ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, με ανάρτησή του και δήλωσή του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι είναι «αυτονόητη η ταύτισή μου με τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου και η προσωπική μου στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη. Νίκο Ανδρουλάκη, καλή επιτυχία». Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση που έλαβε ο Λοβέρδος είναι σύμφωνη με τα μέλη της ΚΟ που στήριξαν το προηγούμενο διάστημα τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μαζί του, λοιπόν, συντάσσονται και οι Χαρά Κεφαλίδου και Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και άλλα στελέχη που δεν βρίσκονται στο κοινοβούλιο. Σε ένα σημείο της δημόσιας δήλωσης στήριξης στην υποψηφιότητα Ανδρουλάκη ο Λοβέρδος αναφέρει ότι έκανε ό,τι μπορούσε, «ιδιωτικός και δημοσίως» για να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, αλλά, όπως σημείωσε, δεν έπεισε.

Το παρασκήνιο της στήριξης Λοβέρδου

Στις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε να τον πείσει να μην κατέβει στο δεύτερο γύρο. Τού ζήτησε να στοιχηθούν κι οι δύο μαζί, πίσω από το Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε αυτός να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ο Παπανδρέου δεν πείστηκε από τα λεγόμενα Λοβέρδου και αυτό στάθηκε αφορμή να βγει σήμερα ο τελευταίος και να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη.

Η δήλωση Λοβέρδου

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.

Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α.

Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισα

Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».

Ανδρουλάκης: Fake News Παπανδρέου

Fake news χαρακτήρισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης τα όσα είπε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ότι δηλαδή ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο συνυποψήφιός του είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news».

Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην ΕΕ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου».

Σχολιάζοντας την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης, υπογράμμισε πως η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν περήφανο σοσιαλδημοκράτη. 

Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του θέλει να ειρηνική με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», επισήμανε. 

Παπανδρέου: «Πολιτικά αναμενόμενη» η στήριξη Λοβέρδου σε Ανδρουλάκη

«Καμία έκπληξη» δεν προκάλεσε η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου αφού, όπως έγινε γνωστό, την χαρακτήρισαν «πολιτικά αναμενόμενη».

«Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου  Παπανδρέου», αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ενημέρωση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, έχει αποσταλεί ήδη, άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα τόσο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο σχετικό αίτημα του MEGA.

Επίσης,από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, θετική απάντηση έχει ήδη δοθεί και στο αίτημα για κοινή συμμετοχή των δύο υποψηφίων, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη το βράδυ.

Μάλιστα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται πώς ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού.

«Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων», αναφέρουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Ανδρέας ΛοβέρδοςΚΙΝΑΛΚίνημα ΑλλαγήςΓιώργος ΠαπανδρέουΕκλογές ΚΙΝΑΛ