Πολιτική|09.12.2021 07:00

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το «άνοιγμα στην κοινωνία»

Βούλα Κεχαγιά

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας διασαφηνίζοντας πως προσωπικός του στόχος είναι το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του κόμματός του στην κοινωνία.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Ηπειρος ΤV1” με αφορμή την διήμερη περιοδεία του στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για μία “ποιοτική διαφορά” σε ό,τι ονομάζεται “μέλος” ενός κόμματος από τον “υποστηρικτή ή φίλο” εξηγώντας σε σχέση με τις διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ ότι “είναι άλλο να πηγαίνει κανείς στην κάλπη και να ψηφίζει, που είναι μία διαδικασία που έχει και τα θετικά της και τα αρνητικά της, για τον αρχηγό ενός κόμματος, χωρίς όμως να θέλει να συμμετάσχει ποτέ σ’ αυτό το κόμμα, στις εξορμήσεις του και στην παραγωγή πολιτικής κι άλλο να είναι μέλος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις, να σχηματίζει δηλαδή τις αποφάσεις μέσα από τις παρεμβάσεις του”. Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και σε εκείνους που πιστεύουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ανοίξει τις  διαδικασίες του και να τίς κάνει πιο συμμετοχικές.  Βεβαίως σχολίασε πως η μαζική συμμετοχή σε μία διαδικασία δημοκρατική, εσωκομματική είναι ένα θετικό γεγονός (μιλώντας για τις διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ) και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει ως θετικό το γεγονός αυτό και στις εκλογές του 2017 αλλά και στις αντίστοιχες εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα γίνεται σαφές ότι αναμένει από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τί προτείνει για τη διακυβέρνηση και για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά συγχρόνως να πάρει και ξεκάθαρη θέση με ποιον είναι: “Όταν αναφερόμαστε σε κομμάτι της ευρύτερης προοδευτικής ή Δημοκρατικής παράταξης αυτό σημαίνει μέτωπο στη Δεξιά. Βεβαίως δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη” σχολίασε για να σημειώσει πως το ΚΙΝΑΛ αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση με ποιον από τους δύο είναι...

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας περιόρισε με τον τρόπο του τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το ΚΙΝΑΛ και με τον νέο του αρχηγό σχολιάζοντας πως θα πρέπει να πάρει θέση εκ των πραγμάτων “ένα κόμμα το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει από μόνο του τη διακυβέρνηση πόσο μάλλον σε συνθήκες απλής αναλογικής”. Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τον σχολιασμό του ευρωβουλευτή Κούλογλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέκτησε ανταγωνιστή απάντησε πως “αυτό είναι καλό πάντως, διότι όταν έχεις ανταγωνιστή γίνεσαι κι εσύ καλύτερος. Νομίζω ότι οι σχέσεις των κομμάτων είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικές γιατί ο καθένας λογικό είναι θέλει το δικό του κόμμα. Αλλά στο τέλος της ημέρας το κρίσιμο έχει να κάνει με την καθημερινότητα των ανθρώπων με το τί θέλεις να συμβεί στη χώρα.”

Απάντησε θετικά επίσης για το εάν ισχύει η πρότασή του για συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης προς τους δύο υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε για τις εκλογές ότι “όσο περνάει ο καιρός αυτό θα αρχίσει να γίνεται αίτημα της κοινωνίας” σχολιάζοντας μάλιστα πως “επειδή εμείς θέλουμε την πολιτική αλλαγή και τις πολιτικές εξελίξεις θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιηθεί η κοινωνία προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Κατέθεσε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές που θα κληθεί να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα επηρεαστεί από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου, όμως σχολίασε με νόημα: “Είναι οξύμωρο να πιστώνεσαι την επιτυχία αλλά να μην θέλεις να χρεωθείς την αποτυχία. Θα τη χρεωθείς, θες δεν θες”.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚίνημα ΑλλαγήςΕκλογές ΚΙΝΑΛ