Πολιτική|30.01.2019 10:00

«Γαλάζιο» πρέσινγκ στην κυβέρνηση µέσω Κοινοβουλίου

Σπύρος Μουρελάτος

Οι κατηγορίες της ηγεσίας της Νέας ∆ηµοκρατίας περί κυβέρνησης µειοψηφίας και...πλαδαρής πλειοψηφίας, στον απόηχο του «πηγαινέλα» βουλευτών µετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό, επιβεβαιώθηκαν µόλις λίγα 24ωρα µετά τη διπλή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης και την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, καθώς χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει επί της αρχής πλειοψηφία σε τρία άρθρα του νοµοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. 

Είναι, εξάλλου, σαφές πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα πιέζει εφεξής το κυβερνών κόµµα διά της οδού των ονοµαστικών ψηφοφοριών, κάτι που θα γίνει και σήµερα για τα προαναφερθέντα άρθρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµφανίζεται, σύµφωνα µε «γαλάζιες» επιτελικές πηγές, αποφασισµένος να µη διευκολύνει τη... βελούδινη µετάβαση που επιχειρεί ο πρωθυπουργός από τη Συµφωνία των Πρεσπών στην υιοθέτηση φιλολαϊκής ατζέντας, την ώρα που δροµολογεί οσονούπω αλλαγές στον κοµµατικό µηχανισµό και δηµοσιοποίηση των υποψηφιοτήτων εν όψει της αρένας των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Στελέχη της Ν∆ κατηγορούν, µάλιστα, την κυβέρνηση ότι αποσιωπά σκοπίµως την ισόποση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών, των αυτοαπασχολουµένων και των αγροτών, ενώ επικαλούνται την έκθεση του ILO, βάσει της οποίας η χώρα µας το 2017 ήταν πρωταθλήτρια στη µείωση των µισθών κατά 3,5%. Στο ίδιο µήκος κύµατος το επιτόκιο δανεισµού, κατά πολύ υψηλότερο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του τοµεάρχη Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που αντέτεινε ότι η διασφάλιση της βιώσιµης χρηµατοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές προϋποθέτει µια κυβέρνηση µε σχέδιο και αξιοπιστία.

«Γκρίζες ζώνες»

Εν τω µεταξύ, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναµένεται εφεξής να υπογραµµίζει µε ιδιαίτερη ένταση τις «γκρίζες ζώνες» της κυβερνητικής πολιτικής. Μια τέτοια, σύµφωνα µε χθεσινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη, είναι και οι... ύποπτες σχέσεις της κυβέρνησης µε το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

«Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο µοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη, προσβάλλει την Ελλάδα επιµένοντας ακόµη και τώρα να τον στηρίζει. Αναρωτιέµαι τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα µε τον δικτάτορα της Βενεζουέλας» σηµείωσε ο πρόεδρος της Ν∆, επιχειρώντας να καταδείξει περιφρόνηση του κ. Τσίπρα στους ευρωπαϊκούς θεσµούς

Νέα ΔημοκρατίαΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης