Πολιτική|30.01.2019 12:46

Βουλή: Πρέσινγκ στην κυβέρνηση για την πλειοψηφία

Κατερίνα Τζαβάρα

Νέο κρούσμα του πρέσινγκ που έχει αποφασίσει να ασκεί η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση καταγράφηκε πριν λίγη ώρα στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που συνεδρίαζε για να εξετάσει το διορισμό του Παντελή Κυπριανού, στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Αν και η γνώμη της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, στην ψηφοφορία που διεξήχθη, επί 21 παρόντων, η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού έλαβε 10 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ), 6 «κατά» (από ΝΔ και ΧΑ)  και 5 «παρών» (ΚΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης).

Η ΝΔ έθεσε θέμα, απορρίπτοντας από την αρχή την υποψηφιότητα επειδή όπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως «μέχρι τις 11 Ιανουαρίου ο κ. Κυπριανού ήταν προσωπικός σύμβουλος του υπουργού Παιδείας». Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά αφού 10 είναι οι θετικές ψήφοι έναντι 11 (κατά και «παρών»). « Δεν υπάρχει κάποιος που θα θεωρήσει αυτό το αποτέλεσμα ότι επιβραβεύει την επιλογή του κ. Κυπριανού», είπε ο κ. Χατζιδάκης και ζήτησε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα.

Ο υπουργός Παιδείας δεν απάντησε ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρενέβη και τόνισε ότι «από την αναλυτική έκφραση γνώμης προκύπτει ότι δεν ήταν αρνητική η ψήφος. Και επί της ουσίας, πολιτικά αποτιμώντας αυτές τις ψήφους δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά του κ. Κυπριανού». Σε παρέμβασή της και η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως δεν έχει ξανακούσει « να αξιολογείται το περιεχόμενο της ψήφου. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή διατυπώνει γνώμη αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η Επιτροπή δεν διατυπώνει θετική γνώμη. Άρα η υποψηφιότητα αυτή δεν έχει την έγκριση της Επιτροπής».

Οι ενστάσεις δεν έγιναν δεκτές από τον προεδρεύοντα, Πρόεδρο της Βουλής που είχε επικαλεστεί  ακριβώς πριν την ψηφοφορία το άρθρο 72 παρ. 6 και 8 του Κανονισμού της Βουλής.

Βουλή