Πολιτική|13.12.2021 17:00

Bουλή - Καταγγελία Σπίρτζη: Τροπολογία «νύχτα» για πληρωμή εταιρείας που εκπροσωπούσε ο διοικητής της ΕΥΠ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος «μπλέκει» στην υπόθεση τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε υπογράψει σύμβαση με εταιρεία στην οποία εκπρόσωπος τότε ήταν ο Παναγιώτης Κοντολέων για την επιτήρηση των κρατούμενων που έβγαιναν έξω. Και ενώ η σύμβαση τερματίστηκε το 2019, η υπηρεσία από την εταιρεία συνεχιζόταν κανονικά. Έτσι σύμφωνα πάντα με τον Σπίρτζη ενώ υπάρχει απορριπτική από τη ΝΣΚ γνωμοδότηση, η κυβέρνηση νομοθετεί την πληρωμή της εν λόγω εταιρείας!

 Δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί το πλιάτσικο

«Δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει να παίζει με την εθνική ασφάλεια, με τη διαφάνεια, με τέτοιου είδους λογικές και εξυπηρετήσεις με τροπολογίες Παρασκευή βράδυ. Δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πλιάτσικο. Δε θα αφήσουμε να ξεσκίζετε την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Δε θα σας αφήσουμε εμείς και ο υπόλοιπος δημοκρατικός κόσμος της χώρας και ελπίζουμε ότι δε θα αφήσετε κι εσείς συνάδελφοι της ΝΔ αυτό το κατάντημα για τη δημοκρατία, την εθνική ασφάλεια και τη διαφάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Νωρίτερα είχε ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης. Αναλυτικά τόνισε: «Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 2014 ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, έγινε μία σύμβαση που ήταν για την επιτήρηση των κρατουμένων που έβγαιναν έξω. Με διαγωνισμό. Αυτή η σύμβαση υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, έληξε το Νοέμβρη του 2019. Συνέχισε όμως η υπηρεσία να παρέχεται χωρίς σύμβαση. Τον Νοέμβρη του 2019, οι επιτροπές που ορίστηκαν από τη σύμβαση, από τη ΝΔ δηλαδή, επί κυβέρνησης Σαμαρά, σταμάτησαν να παραλαμβάνουν το έργο. 2,5 χρόνια κυβέρνηση, δεν ξέρω με ποιου εντολή, εσείς θα μας πείτε, η υπηρεσία συνέχισε να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Και φέρνετε με νόμο, ενώ έχετε ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η οποία είναι απορριπτική -την καταθέτω- να μην προχωρήσετε σε πληρωμές, εσείς θέλετε να προχωρήσετε με νόμο. Απαράδεκτο. Πλήρης αδιαφάνεια. Καταθέτω και την αρχική σύμβαση την οποία υπογράφει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής σήμερα της ΕΥΠ. Και αυτό είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ».

«Μετατρέπουν την ΕΥΠ σε Δεξιά Υπηρεσία Πληροφοριών»

«H τροπολογία για την μετάταξη υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. και ειδικά του προσωπικού που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Γ’ της Διεύθυνσης Β’ Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δ.ΣΥ.Α.Π.-Β), σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτει με τρομακτικό τρόπο για το εθνικό συμφέρον και το κράτος δικαίου, το σχέδιο μετατροπής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Δεξιά Υπηρεσία Πληροφοριών», καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Τέτοιος ομαδικός πολιτικός διωγμός υπαλλήλων που υπηρετούν σε μια τόσο κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια υπηρεσία δεν έχει ξανασυμβεί την περίοδο της ομαλότητας της δημοκρατίας, αν εξαιρέσουμε την περίοδο 1990-1993.

Μάλιστα, για την πλήρη εκτέλεση του τρέχοντος σχεδίου άλωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η κυβέρνηση συγκρότησε σχετικά πρόσφατα την εν λόγω Υποδιεύθυνση Γ’, για την στελέχωση της οποία μετακινήθηκαν από άλλες θέσεις της Ε.Υ.Π, οι υπάλληλοι που σήμερα μετατάσσονται βίαια.

Φαίνεται δηλαδή ότι εξυφάνθηκε ένα σχέδιο συγκέντρωσης των ανεπιθύμητων πολιτικά υπαλλήλων σε μια νέα υποδιεύθυνση, ώστε από εκεί να μεταταχθούν με μία διάταξη εκτός Ε.Υ.Π.

Και διαγράφεται επίσης ισχυρά και η δεύτερη φάση του σχεδίου, όπου οι κενές θέσεις της Υποδιεύθυνσης Γ’ θα καλυφθούν προφανώς από αρεστούς υπαλλήλους.

Έτσι, για χάρη του πλήρους κομματικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν διστάζουν να υπονομεύσουν τους σκοπούς της αρμόδιας διεύθυνσης που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και εν γένει των εθνικών συμφερόντων, καταδιώκοντας υπαλλήλους με πολυχρόνια εμπειρία, επειδή δεν ταιριάζουν πολιτικά με τις νεοδημοκρατικές επιθυμίες.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι ταυτίζει απόλυτα το δήθεν «επιτελικό κράτος» με το «κομματικό». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετασχηματιστεί και σε παρακράτος. Χρειάζεται τώρα δημοκρατική εγρήγορση».

ΒουλήΠαναγιώτης ΚοντολέωνΧρήστος ΣπίρτζηςΕΥΠΣΥΡΙΖΑκαταγγελία