Πολιτική|14.12.2021 10:13

Προϋπολογισμός 2022: «Μάχη» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ανοίγει σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στη Βουλή η αυλαία του Προϋπολογισμού 2022 με την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία. Η τετραήμερα κοινοβουλευτική «μάχη» αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, δεδομένης της πολιτικής επικαιρότητας, της νέας επέλασης του κορονοϊού αλλά και της ακρίβειας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε θέσεις μάχης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναμένεται να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες, όπως τουλάχιστον έχει διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ήδη, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ξεκαθάρισε ότι «Θα πάμε σε ευθεία σύγκρουση με την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εικονική πραγματικότητα», αφού θεωρεί λήξασα την πανδημία και παροδικό το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας. Η τοποθέτηση Τσίπρα ουσιαστικά δημιουργεί… πολεμικό κλίμα, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να κερδίσει επικοινωνιακά πόντους και να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στη φαρέτρα του δύο όπλα:

  • Την ανάπτυξη η οποία θα ξεπεράσει το 6%, όπως έχει τονίσει πολλάκις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Τη μείωση των φορολογικών βαρών στους πολίτες. Όπως τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 22% , τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από 22% στο 9%, την μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από 100% στο 80%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από 28% στο 22%, την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 + 3 ποσοστιαίες μονάδες, τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για όλα τα αγροτικά σχήματα, ύψους 10%.

Σε αυτά αναμένεται να σταθεί ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αφενός δεν υπάρχει λεφτόδεντρο αφετέρου ότι υλοποίησε τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί θα παίξουν τα ρέστα τους λίγες μέρες πριν τον ερχομό του 2022…

προϋπολογισμόςΠροϋπολογισμός 2022ΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑκυβέρνηση