Πολιτική|16.12.2021 14:00

Βουλή: Αποστάσεις Γκάγκα από την έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα – Κόντρες και επίμονες ερωτήσεις για τις ΜΕΘ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μολονότι στη Βουλή συζητείται ο Προϋπολογισμός, το θέμα που κυριαρχεί δεν είναι άλλο από τον κορονοϊό και κυρίως η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, η οποία έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Οι πρώτες κόντρες ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, στη Βουλή ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πάνο Σκουρλέτη αλλά τα φώτα έπεσαν πάνω στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Κι αυτό διότι μετά τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου πήρε σαφείς αποστάσεις από την έρευνα των δύο συναδέλφων της. Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η θνητότητα εντός ΜΕΘ και εκτός! « Οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική ηλικία. Λιγότερες εφεδρείες σε ένα 40αρη από ότι σε έναν  90αρη. Κάθε ασθενής έχει άλλη θνητότητα, και άλλη νοσηρότητα. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδος και δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι γιατί δεν μπορούν να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη θνητότητα.  Δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι σημερινό, αντιθέτως η κατάσταση έχει γίνει καλύτερη με την αύξηση των διαθέσιμων κλινών: Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα είχαμε στις κλινικές διασωληνωμένους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Δε μας πέθαιναν. Η στενότητα τότε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε περισσότερες κλίνες», επισήμανε με νόημα.

Η ίδια, παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία όπου έστελνε ασθενείς σε γειτονικές χώρες προκειμένου να νοσηλευτούν. «Στη Γερμανία που υπάρχει εξαιρετικό σύστημα προβλέπεται ένας εντατικολόγος για κάθε μονάδα ακόμα και αν η μονάδα διαθέτει 40 κρεβάτια. Εμείς έχουμε μόνο εντατικολόγους. Σε εμάς τα πρόβλημα είναι κούρασης και πίεσης. Από πλευράς κυβέρνησης κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε ανάγκες που αλλάζουν καθημερινά», προσέθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης ότι το προσωπικό μετά από δύο χρόνια έχει φτάσει στα όρια εξάντλησης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρας ακούγοντας τον Πάνο Σκουρλέτη να ρωτά την κυρία Γκάγκα για τις ΜΕΘ ενώ η συζήτηση είναι επί του προϋπολογισμού ρώτησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έχει αναφέρει ο Παύλος Πολάκης για τους «αρμούς της εξουσίας» καθώς επίσης και για το ραντεβού που είχε με εισαγγελείς και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Κόντρα Γεωργιάδη – Σκουρλέτη

Νωρίτερα, πάντως, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε «λογομαχήσει» με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την πανδημία. «Εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «χαίρεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, ελπίζοντας ότι έτσι θα ρίξει τον Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αναρωτηθεί εάν μετά τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται την ανάγκη να ανασκευάσει την επαίσχυντη δήλωσή του στη Βουλή. «Είσαι άθλιος» ακούστηκε μάλιστα σε κάποιο σημείο να φωνάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, με τον κ. Γεωργιάδη να επανέρχεται υπογραμμίζοντας: «Είστε η μοναδική αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που το μόνο με το οποίο αντιπολίτευστε είναι η πανδημία. Η μοναδική. Σας κάνει καλό, ως προς τις επιδόσεις σας στην κοινή γνώμη; Πολύ κακό».

Μίνα ΓκάγκαΆδωνις ΓεωργιάδηςΚορονοϊόςέρευναΣωτήρης ΤσιόδραςΠάνος ΣκουρλέτηςΒουλή