Πολιτική|18.12.2021 18:00

Πώς οδηγήθηκε ο Τσίπρας στο αίτημα για πρόωρες εκλογές - Όλο το παρασκήνιο

Βούλα Κεχαγιά

Την Παρασκευή ωρίμασε για τον Αλέξη Τσίπρα η απόφασή του να ζητήσει από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στον προϋπολογισμό της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κατά τις πληροφορίες ήταν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών γύρω από την περίφημη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα και η κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έλεγαν ψέματα για τις ΜΕΘ, για τα ποσοστά θνητότητας εκτός αυτών και για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε νωρίς το μεσημέρι λίγο πριν από την ομιλία του στη Βουλή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, ο συντονιστής ΕΚΕΠΕ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Βίτσας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης και Πάνος Σκουρλέτης, οι τομεάρχες του Οικονομικού Τομέα Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στη σύσκεψη αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοινοποίησε την απόφασή του να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη την προσφυγή στις κάλπες με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πλέον ότι δεν επιθυμεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην πανδημία και επιπλέον ότι είναι αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κατά τις πληροφορίες όλοι «υποδέχτηκαν» την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα με ενθουσιασμό παροτρύνοντας τον να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει το Ethnos.gr η σκέψη για αίτημα εκλογών εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προχωρήσει αρκετά από τον Σεπτέμβριο και μετά -κάτι που φαινόταν από όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις Τσίπρα- και επρόκειτο να υλοποιηθεί ως αιτούμενο πριν από το 3ο Συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η εκφώνηση του αιτήματος «να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές καθώς πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας» προκάλεσε ενθουσιώδη υποδοχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των βουλευτών.

ΒουλήπροϋπολογισμόςΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας