Πολιτική|20.12.2021 07:22

Μετάλλαξη Όμικρον: «Άμυνα» με testing στις γιορτές - «Επίθεση» με νέα μέτρα τον Ιανουάριο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Στόχος είναι μέσα από ένα εντατικό σύστημα testing - για όλους τους πολίτες- να  αποφευχθεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το χαλαρό κλίμα των γιορτών να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν τη συζήτηση για ένα lockdown, ωστόσο ήδη εξετάζονται  πρόσθετα μέτρα με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών. Άλλωστε το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς ακόμα και μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον- που είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική - αλλάζει τα δεδομένα.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για την πανδημία- με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα - η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα. Ωστόσο σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Βουλγαρία και επομένως η σύσκεψη έγινε μια ημέρα νωρίτερα.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία γίνεται αγώνας δρόμου για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να υπάρξει ασπίδα προστασίας απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον. Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν  γίνει κυρίαρχη η νέα μετάλλαξη είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. «Όσο καθυστερούμε, λοιπόν, την άφιξη της «Όμικρον» τόσο κερδισμένοι θα είμαστε διότι αυτή τη στιγμή, ναι, οι επιστημονικές μελέτες μας δείχνουν ότι αν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά» υπογράμμισε .

H κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη χορήγηση self test στους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ το ίδιο ακριβώς θα γίνει αμέσως  μετά τις γιορτές προκειμένου να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Μάλιστα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για ένα πιο αυξημένο σύστημα ελέγχου  προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν το χαλαρό κλίμα των Χριστουγέννων αύξησε τα κρούσματα.

Μεταξύ των νέων προτάσεων είναι η υποχρεωτική διενέργεια test από τους εμβολιασμένους για να γιορτάσουν  σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (για τα Χριστούγεννα εκτιμάται πως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος). Σε περίπτωση που το μέτρο οριστικοποιηθεί  θα γίνουν ενδεχομένως και αύριο  οι σχετικές ανακοινώσεις, καθώς δεν μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στο παρά πέντε.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός - κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού - σημείωσε πως «θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας, αυτές τις ημέρες που σε όλους έχει λείψει η έξοδος και η διασκέδαση να είναι διπλά προσεκτικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας και όπου γίνεται και όσο γίνεται πριν από κοινωνικές συνάξεις ή εξόδους να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι, το τονίζω, σε rapid test ή σε self-test για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και για να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον στην πατρίδα μας»

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο τραπέζι παραμένουν εναλλακτικά σενάρια για την περαιτέρω αύξηση των τεστ, τα οποία θα επανεξεταστούν απο τη νέα χρονιά. Μεταξύ αυτών είναι  η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων  τεστ, ώστε να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους (να χρειάζονται τρία αντί για δύο τεστ). Παράλληλα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και ένα σύστημα για τον έλεγχο των εμβολιασμένων (ενδεχομένως με κάποια δωρεάν τεστ).  Επίσης σε δεύτερο χρόνο - ανάλογα με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται τεστ 24 αντί για 48 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα και στους ανοιχτούς χώρους τις εστίασης.

Μέτρα προ των πυλών

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν τη συζήτηση για ένα lockdown, ωστόσο ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξετάζονται πρόσθετα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη  δόση  του εμβολίου θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες με βάση πρωτίστως ηλικιακά κριτήρια (δηλαδή οι 50ρηδες θα ακολουθήσουν).

Στο τραπέζι είναι μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους. Δυσκολότερη είναι η εξίσωση όσον αφορά στην αύξηση των ποσοστών της υποχρεωτικής τηλεργασίας, καθώς κάτι τέτοιο επηρεάζει εμμέσως και την οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος να σημειωθεί πως  όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και εμβολιαστικής κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή τους. Τα νέα μέτρα ισχύουν και για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Τα καλά και τα κακά νέα από το επιδημιολογικό «μέτωπο»

Η ανοδική πορεία των εμβολιασμών δημιουργεί μια χαραμάδα ελπίδας, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες  έγιναν 98.631  εμβολιασμοί και μάλιστα 21.324  πολίτες έκαναν για πρώτη φορά το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αναμνηστική δόση, την οποία έχουν ήδη κάνει περισσότεροι από 2.82 εκατομμύρια πολίτες (μόνο χθες  έγιναν 70.569 εμβολιασμοί τρίτης δόσης).

Όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως υπάρχει μια οριακή βελτίωση, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700. Ωστόσο χθες ακόμα  91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα έντονο προβληματισμό προκαλεί και το ό,τι αργά αλλά σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα (πάντως ακόμα δεν έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά).

κυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςτρίτη δόση εμβολίουνέα μέτραμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊός