Πολιτική|22.12.2021 07:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κρίνει τα νέα μέτρα – Ρεβεγιόν με self test – Το παρασκήνιο με την αλλαγή πλεύσης για τα rapid

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά από τα μπρος - πίσω στο θέμα των rapid test για τους εμβολιασμένους η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στα μέτρα που θα πάρει μετά τις γιορτές για να ανακόψει την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Ο κύβος ερρίφθη: Τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα αλλά θα δοθεί βαρύτητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στη χορήγηση των self test. Ωστόσο με την έλευση της νέας χρονιάς θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων, η έκταση του οποίου εξαρτάται άμεσα από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία βάζει δύο κόκκινες γραμμές: θέλει να προχωρήσει χωρίς καθολικό lockdown (που θα οδηγούσε την οικονομία σε διασωλήνωση) και με ανοιχτά σχολεία τη νέα χρονιά. Από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια εξετάζονται, καθώς το εύρος των ανακοινώσεων εξαρτάται από την πίεση στο σύστημα υγείας. Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς συνολικά περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο φωτογράφισε τις επόμενες κινήσεις. Ειδικότερα :

  • Την περίοδο των εορτών βαρύτητα δίνεται στο testing του πληθυσμού- μέσα από τη διάθεση δύο δωρεάν self test - για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
  • Τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς θα μπει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας

Δεδομένο πάντως είναι πως η μεταδοτικότητα  της Όμικρον προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα, με τα ευρωπαϊκά κράτη να επιχειρούν να χαράξουν μια… γραμμή Μαζινό για να καθυστερήσουν την επικράτηση της νέας μετάλλαξης. Η  προσπάθεια αυτή φαίνεται ομως πως  πέφτει στο κενό, με αποτέλεσμα ένα μπαράζ ανακοινώσεων για πρόσθετους περιορισμούς σε μια σειρά χωρών.

Ανοίγει τη βεντάλια των μέτρων η κυβέρνηση

Το «πράσινο» φως θα ανάψει μετά τις γιορτές η κυβέρνηση για μια σειρά μέτρων, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Στα μέτρα που θα μπουν κατά προτεραιότητα σε εφαρμογή θα είναι η επέκταση της τηλεργασίας, καθώς σήμερα μόνο ένας στους δέκα εργαζόμενους δουλεύει εξ αποστάσεως

Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός σε εστίαση και διασκέδαση και προκρίνεται η επιβολή ωραρίου (πιθανότατα θα λειτουργούν μέχρι τις δώδεκα το βράδυ). Μάλιστα παραμένει στο τραπέζι να απαγορευθεί η πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών και στους ανοιχτούς χώρους ακόμα και αν έχουν αρνητικο τεστ  (σήμερα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κλειστούς χώρους).

Στο φλέγον θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών όσοι πολίτες άνω των 60 ετών  δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί ανάλογα  και με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον η  εφαρμογή ανάλογων μέτρων και  σε άλλες ομάδες (με τη… σκυτάλη να παίρνουν όπως όλα δείχνουν οι 50ρηδες).Επίσης ένα από τα μέτρα που κερδίζει διαρκώς έδαφος προβλέπει ημερομηνία λήξης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους πολίτες δεν κάνουν την τρίτη δόση. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών, που μέσα σε επτά μήνες πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν το πιστοποιητικό σε ισχύ και να  εισέρχονται στους κλειστούς χώρους.

Δυσκολότερη θεωρείται η απόφαση για επιστροφή του click away στα καταστήματα, ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτείται αρνητικό τεστ 24 και όχι 48 ωρών για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα στην «επιχείρηση Ελευθερία».  Τέλος εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο να πάνε σε τρία την εβδομάδα) για να προσέρχονται στη δουλειά τους.

Τα μπρος - πίσω στο θέμα των rapid test

Εγκαταλείφθηκε πρόωρα το σχέδιο για rapid test και στους εμβολιασμένους, που θα κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού είτε σε εστιατόρια είτε σε κέντρα διασκέδασης. Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε αντιδράσεις, καθώς ερχόταν σε πλήρη αντίθεση στο αφήγημα πως όσοι εμβολιάζονται «παίρνουν πίσω τη ζωή τους» Μάλιστα το γεγονός πως οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, που φοβήθηκαν πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κύμα ακυρώσεων. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση «ποντάρει» σε μια ανοιχτή οικονομία, καθώς το ενεργειακό ράλι ανατρέπει τα σχέδια.

Υπήρχαν όμως και.. τεχνικά προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του επίμαχου μέτρου. Πρώτον δεν ήταν βέβαιο ότι επαρκούσε ο αριθμός των rapid  τεστ για ένα τόσο μαζικό έλεγχο. Δεύτερον ήταν ορατό το ενδεχόμενο συνωστισμού σε ιατρικά εργαστήρια και φαρμακεία από πολίτες που θα ήθελαν να κάνουν τεστ προκειμένου να βγουν για ρεβεγιόν. Τρίτον θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι το βράδυ της πρωτοχρονιάς.

Το θέμα έκλεισε οριστικά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας  πως «είναι  αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του».

Ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα - μετά το lockdown- να υπάρξουν  κάποιου είδους μέτρα και για τους εμβολιασμένους, απόπειρα που πάντως δεν είχε αποτέλεσμα. Μένει να φανεί πως θα κινηθεί η κυβέρνηση  στο θέμα αυτό από τη νέα χρονιά, καθώς οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να ακυρώσουν τον τίτλο «επιχείρηση Ελευθερία» που έχει δοθεί στην εμβολιαστική προσπάθεια.

εμβόλιομετάλλαξη Όμικρονκυβέρνησηrapid testself testΚορονοϊός