Πολιτική|29.12.2021 07:43

Νέα μέτρα: Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και η αλλαγή στρατηγικής

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το σοκ από την χθεσινή εκτίναξη των κρουσμάτων οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής και το «στοίχημα» της πρωτοχρονιάς φαίνεται πως χάνεται. Η «Μαύρη Τρίτη» με τα 21.657 κρούσματα οδηγεί σε επίσπευση των αποφάσεων, που θα είναι εστιασμένες στην εστίαση και στη διασκέδαση. Παράλληλα στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από ένα μαραθώνιο συσκέψεων.

Στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα (από χθες έχει γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης). Στις 12 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών, με βασικό «μενού» την επιτάχυνση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου. Μέχρι τη συνεδρίαση θα υπάρχει και μια εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων από τα πρωινά rapid test, παράγοντας που θα μετρήσει στις όποιες αποφάσεις.

Ουσιαστικά είναι εμφανές πως μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες επανασχεδιάζεται όλη η στρατηγική, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «καταρρίπτει» τις προβλέψεις και οδηγεί σε επιτάχυνση των αποφάσεων. Το πλάνο για γιορτές με ανοιχτή οικονομία και κοινωνία εκ των πραγμάτων αναθεωρείται, αφού οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τον αριθμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν αισιόδοξες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική εκτίμηση ήταν πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα ήταν κοντά στις 10.000 και το «φράγμα» των 20.000 θα έσπαγε τη νέα χρονιά. Ωστόσο, τα αισιόδοξα αυτά σενάρια δεν επαληθεύτηκαν και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Αττική - όπου είναι εμφανές πως υπάρχει ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον - τα κρούσματα «φλερτάρουν» με τις 10.000.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, καθώς από τη μία πλευρά είμαι εμφανές πως απαιτούνται γενναία μέτρα για την πανδημία και από την άλλη πλευρά ελλοχεύει ο κίνδυνος ολόκληροι κλάδοι όπως η εστίαση και η διασκέδαση να οδηγηθούν σε οικονομική «ασφυξία». Παράλληλα το μεγάλο ζητούμενο είναι τα μέτρα να εφαρμοστούν, καθώς δεδομένο είναι πως υπάρχει κόπωση στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται και τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τα μπρος-πίσω με τα μέτρα. Αρχικά υπήρξαν σκέψεις για rapid test και σε εμβολιασμένους που θα έκαναν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού. Το σχέδιο αυτό αντικαταστάθηκε με τα δωρεάν self test. Και ενώ τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν μέτρα που επρόκειτο να μπουν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου τελικά εξετάζεται η υλοποίηση τους από αύριο το πρωί λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Η συζήτηση είναι δεδομένο πως θα «φουντώσει» την επόμενη εβδομάδα κυρίως όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ προκρίνεται ένα εκτεταμένο σύστημα testing πριν χτυπήσει το σχολικό κουδούνι.

Το … μπλόκο στη νυχτερινή διασκέδαση

Από τη νυχτερινή διασκέδαση ξεκινούν τα νέα μέτρα, ωστόσο η πορεία της πανδημίας οδηγεί σε αναθεώρηση του σχεδίου για «ήπιες» παρεμβάσεις και σε δραστικότερες αποφάσεις. Σήμερα η επιτροπή ειδικών καλείται να αποφασίσει για την επιτάχυνση των μέτρων που πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι χώροι αυτοί είναι κυρίως ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση, με τη διασκέδαση, με τα γήπεδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Προσέθεσε πως «να φέρουμε λίγο νωρίτερα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόζαμε από την ερχόμενη Δευτέρα, για να αναχαιτίσουμε στον τρόπο και στο μέτρο που μπορούμε, τη διασπορά. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής».

Ουσιαστικά τα μέτρα αναμένεται να επισπευσθούν με στόχο να μπουν από αύριο σε εφαρμογή και αυτό θα οδηγήσει ουσιαστικά σε … ρεβεγιόν στο σπίτι. Μάλιστα στο τραπέζι είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ αναζητείται «φόρμουλα» για την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα η βεντάλια των μέτρων αναμένεται να ανοίξει και επανέρχεται η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους αλλά και την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στα σκαριά νέα μέτρα στήριξης

Δεδομένο είναι πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, κυρίως την εστίαση και τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Μια σειρά μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στην καραντίνα πέρσι (όπως το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι αναστολές συμβάσεων κ.α.) αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει τα.. κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν το έξτρα κονδύλι που θα απαιτηθεί. Πάντως, σε αυτή τη συγκυρία στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, καθώς μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρχει στα μέσα Ιανουαρίου. Επομένως, και τα οικονομικά μέτρα στήριξης θα ανακοινώνονται σε δόσεις.

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να ξορκίζει ένα γενικό lockdown, που θα οδηγούσε την οικονομία σε ... διασωλήνωση. Επίσης, βασικός στόχος παραμένει να μην κατεβάσει «ρολά» το λιανεμπόριο, αν και σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται αυστηροποίηση του πλαισίου.

νέα μέτραΚορονοϊόςδιασκέδασημετάλλαξη ΌμικρονεστίασηΣωτήρης ΤσιόδραςΚυριάκος Μητσοτάκης