Πολιτική|01.02.2019 09:54

Επιμένει για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο ο Μητσοτάκης

Σπύρος Μουρελάτος

Τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις μεθοδεύσεις του που κατέληξαν στη συγκρότηση μιας ετερόκλητης πλειοψηφίας, επιχειρεί να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να κλιμακώσει το κοινοβουλευτικό πρέσινγκ κατά της κυβέρνησης, υποχρεώνοντάς την να επιβεβαιώνει σε κάθε νομοθέτημα την πλειοψηφία. Κατά την παρουσίαση, εξάλλου, των νέων γραμματέων του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το πολιτικό και οργανωτικό στίγμα του σχεδιασμού του υποσχόμενος «πολλή δουλειά και εγρήγορση έως τις ευρωεκλογές», ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εθνικές εκλογές θα συμπέσουν με την ευρωκάλπη τον προσεχή Μάιο. Η ηγεσία του κόμματος, που κατά πληροφορίες εκτιμά πως η ευκαιριακή συμμαχία των προθύμων δεν μπορεί να μακροημερεύσει και σε κάθε περίπτωση ήδη βαίνει ζημιογόνος για την οικονομική προοπτική της χώρας, υποδέχτηκε με σκωπτικό τρόπο τις νέες απειλές του Πάνου Καμμένου κατά του κ. Τσίπρα, ακόμη και για την πρόκληση πρόωρων εκλογών εντός του Μαρτίου.

Αναφορικά, δε, με τις δρομολογούμενες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του Κανονισμού, ώστε να παραμείνει εν ζωή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η Πειραιώς μιλά για εξόφθαλμο εκβιασμό: «Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του μπορεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος».

«Επιλεκτική κώφωση»

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή της τοποθέτηση η Πειραιώς κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για επιλεκτική κώφωση, απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με στόχο να αναδείξει το... ανίερο των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δεν απαντά στην ευθεία απειλή Καμμένου ότι εάν διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η κυβέρνησή του δεν θα φτάσει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου;» ήταν ένα ερώτημα από «γαλάζια» στελέχη.

Το Μοσχάτο προβάλλει και ως καταγγελία του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι η κυρία Θάνου ενεργεί κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού για να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, ζητώντας από το Μαξίμου εξηγήσεις. Κομματικές πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι το «σύνδρομο της γκαζόζας» προσέβαλε και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος παρέλειψε λόγω απουσίας του να... καταψηφίσει, όπως το έπραξαν οι συνάδελφοί του Κούλογλου και Κούνεβα, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνωρίζει ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό και ζητά τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός μπαίνει σε διάταξη μάχης με στόχο τον μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητάς του εν όψει των απαιτητικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Το λίφτινγκ στο κεντρικό οργανωτικό σχήμα του κόμματος περιλαμβάνει 15 γραμματείς και 140 αναπληρωτές τους, εκ των οποίων το 73% δεν είχε αναλάβει κομματική θέση στο παρελθόν και το 20% δεν είχε ουδέποτε ενεργό ανάμειξη στα κομματικά δρώμενα της ΝΔ.

Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης