Πολιτική|14.01.2022 16:37

Βουλή: Κόντρα Φίλη - Κεραμέως για Cisco και κλειστά σχολεία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κόντρα ανάμεσα στον Νίκου Φίλη και τη Νίκης Κεραμέως ξέσπασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης μίλησε για ένα δύσκολο κλίμα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στα σχολεία, συμπληρώνοντας ότι «η αγωνία των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών ότι πρέπει τα σχολεία να έχουν υγειονομική ασφάλεια όταν λειτουργούν είναι όχι απλώς δικαιολογημένη, αλλά είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία και στις κινητοποιήσεις των ανθρώπων που θέλουν τα σχολεία να είναι ανοικτά με ασφάλεια και αν χρειαζόταν την εβδομάδα που μας πέρασε, αφού δεν ελήφθησαν μέτρα, να υπήρχε και μια μικρή παράταση των διακοπών. Την ασφάλεια για ανοικτά σχολεία θέλουμε». Ο ίδιος, δε, αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση με τη Cisco τονίζοντας ότι το Υπουργείο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απαντώντας στο πρώτο σκέλος η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι μόλις 2 από τα 80.000 τμήματα είναι κλειστά στη χώρα. «Θέλατε απεγνωσμένα τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, καθαρά, για αντιπολιτευτικούς λόγους. Ξεκίνησε η εβδομάδα, ολοκληρώνεται η εβδομάδα και όπως φαίνεται, όλα πήγαν, όπως δε θέλατε να πάνε.

Ξεκίνησε η δια ζώσης εκπαίδευση ομαλά για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, βρέθηκαν και πάλι στον φυσικό τους χώρο κι εδώ πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε μαθητές, σε γονείς, σε εκπαιδευτικούς, σε στελέχη εκπαίδευσης, σε στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης για τον καταλυτικό τους ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», είπε η κυρία Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά δε την τηλεκπαίδευση υπογράμμισε ότι έχει κριθεί καταρχήν νόμιμη, πρόσφορη και αναγκαία από την Αρχή και έχει επισημάνει τεχνικά σημεία για τα οποία υπάρχει πάρα πολύ στενή συνεργασία της Αρχής με το Υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα.

«Πουθενά, κύριε Φίλη, δεν λέει η Αρχή ότι τα δεδομένα ενάμιση εκατομμυρίου χρηστών εστάλησαν στην Αμερική. Πουθενά δεν λέει ότι αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Πουθενά! Μάλιστα η Αρχή έχει αναγνωρίσει, αλλά αυτά τα έχετε αποσιωπήσει, ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων. Δυστυχώς, όμως, το αποκρύπτετε και αυτό», προσέθεσε η Υπουργός Παιδείας, με την ένταση πάντως να αυξάνεται μετά τις δευτερολογίες.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης σήκωσε τους τόνους για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Θα συμμορφωθείτε τελικά ή όχι;
  • ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Φίλη, σας παρακαλώ. Τελειώσαμε.
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Δεν μιλάμε. Τελειώσαμε, το ξέρω.
  • ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Φίλη, τελειώσαμε!
  • Η επόμενη ερώτηση…
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Είναι ντροπή!
  • ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μιλάω, κύριε Φίλη! Τελείωσε!
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ακούτε;
  • ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ακούω. Έτσι σας απάντησε. Έτσι ήθελε να απαντήσει. Να την πάρουμε από το αφτί; Σας παρακαλώ.
CiscoσχολείαΒουλήΝίκη ΚεραμέωςΝίκος Φίληςειδήσεις τώρα