Πολιτική|19.01.2022 12:15

Live Streaming: Η τελετή υποδοχής των πρώτων ελληνικών Rafale

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
eurokinissi
eurokinissi
eurokinissi
eurokinissi
eurokinissi
eurokinissi

Στο αεροδρόμιο της Τανάγρας προσγειώθηκαν τα έξι ελληνικά Rafale (τέσσερα μονοθέσια και δύο διθέσια), τα οποία νωρίτερα πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη ενώ έκαναν εντυπωσιακές χαμηλές διελεύσεις σε σχηματισμό πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης. Τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη αναμένεται να ενταχθούν επιχειρησιακά στην 114 Πτέρυγα  Μάχης στην Τανάγρα όπου ανήκει η 332 Μοίρα.

Μητσοτάκης για Rafale: «Οι ριπές του ανέμου έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολλαπλασιαστή ισχύος», ενώ παρατήρησε πως πρόκειται για την πρώτη αγορά μαχητικών εδώ και 10 και πλέον χρόνια. «Είναι δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Οι ριπές του ανέμου είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η απόκτηση των μαχητικών «απαντά στις ανάγκες μας».

Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο και σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη της Ελλάδας με τη Γαλλία. Τα γαλλικά αεροσκάφη θα επιχειρούν μαζί με τις γαλλικές φρεγάτες, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέσα στο έτος το πολεμικό μας ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα καθώς και της τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχια μας ενώ ο στρατός ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης πάνω απ' όλα επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν», είπε επίσης και συνέχισε:

«Γι' αυτό σήμερα από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω ποια σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδα μας στο μεγάλο έργο που επιτελούν. Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά τις ένοπλες δυνάμεις πρωτίστως αλλά και την ελληνική αστυνομία την πυροσβεστική και το λιμενικό και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα. Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν, για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια, τους αξιωματικούς υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές, όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ».

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει. «Για την απόκτηση των Rafale δεν έχουμε την ανάγκη άδειας κανενός», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα μας «όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Δείτε την τελετή υποδοχής:

Εντυπωσιακή υπερπτήση

Τα έξι ελληνικά, πλέον, Rafale απογειώθηκαν στις 10.25 ώρα Ελλάδας από το Ιστρ της Γαλλίας και μετά από 2 ώρες εισήλθαν στο ελληνικό FIR. Συνοδεία δύο ακόμα Ελληνικών αεροσκαφών κατευθύνθηκαν σε σχηματισμό προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από τον οποία πέρασαν ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βάση της Τανάγρας.

Εκεί, μάλιστα, παραμένοντας σε εντυπωσιακό σχηματισμό κούνησαν τα πτερύγια προς του παρευρισκόμενους (κίνηση ουσιαστικά χαιρετισμού) και παράλληλα προχώρησαν σε χαμηλές διελεύσεις. Μάλιστα, έκανα και τα χαρακτηριστικά touch and go στο διάδρομο προσγείωσης, επιδεικνύοντας μερικές από τις δυνατότητες των γαλλικών αεροσκαφών.

Στη συνέχεια τα «γεράκια», όπως ήταν η κωδική τους ονομασία και τα αποκαλούσε ο Πύργος Ελέγχου προσγειώθηκαν στη Τανάγρα όπου τους «περίμεναν» πολεμικά προσβεστικά ανοίγοντας τις κάνουλες, ως είθισται όταν παραλαμβάνει κανείς νέα αεροσκάφη. Αφού, λοιπόν, στάθμευσαν στις προκαθροσμένες θέσεις και έσβησαν οι μηχανές των αεροσκαφών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας ανέλαβαν τον αγιασμό τους.

RafaleΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤανάγραειδήσεις τώραΠολεμική Αεροπορία