Πολιτική|19.01.2022 15:12

Rafale: Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς την Τουρκία, οι φοροελαφρύνσεις και η εντυπωσιακή υποδοχή

Αλέξανδρος Διαμάντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το αεροδρόμιο της Τανάγρας ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και νέες φοροελαφρύνσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις κι όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι «κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης», υπογράμμισε με το βλέμμα στραμμένο προς την Τουρκία πως «Δεν έχει θέση η παραχάραξη της ιστορίας πολύ περισσότερο όταν εκπέμπεται από γειτονικά κράτη». Σύμφωνα εξάλλου, με τον ίδιο «το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας το δίκαιο της θάλασσας». Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή κρατά ανοικτά και τα παράθυρα του διαλόγου».

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σοβαρή ανταπόδοση, όπως την χαρακτήρισε, της πατρίδα μας στο μεγάλο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών της επιχείρησης των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και τη ναρκαλιεία απαλλάσσονται από κάθε φόρο», είπε, σημειώνοντας ότι το μέτρο αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως αλλά και την ελληνική αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό ενώ θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.«Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν, για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια, τους αξιωματικούς υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές, όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην απόκτηση των πρώτων – μεταχειρισμένων- Rafale, μίλησε για έναν «πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας», προσθέτοντας ότι πλέον ανοίγει μια νέα σελίδα για την Ελλάδα που «ακμάζει αμυντικά και διπλωματικά».

Εντυπωσιακή υποδοχή

Σε πρώτο πλάνο βρισκόντουσαν τα έξι νέα ελληνικά αεροσκάφη, που νωρίτερα είχαν προσγειωθεί και σταθμεύσει στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Είχε προηγηθεί εντυπωσιακή διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, αλλά και εξίσου εντυπωσιακές χαμηλές διελεύσεις σε σχηματισμό πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης. Τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη αναμένεται να ενταχθούν επιχειρησιακά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όπου ανήκει η 332 Μοίρα.

Τα έξι ελληνικά, πλέον, Rafale απογειώθηκαν στις 10.25 ώρα Ελλάδας από το Ιστρ της Γαλλίας και μετά από 2 ώρες εισήλθαν στο ελληνικό FIR. Συνοδεία δύο ακόμα Ελληνικών αεροσκαφών κατευθύνθηκαν σε σχηματισμό προς τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από τον οποία πέρασαν ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βάση της Τανάγρας.

Εκεί, μάλιστα, παραμένοντας σε εντυπωσιακό σχηματισμό κούνησαν τα πτερύγια προς του παρευρισκόμενους (κίνηση ουσιαστικά χαιρετισμού) και παράλληλα προχώρησαν σε χαμηλές διελεύσεις. Μάλιστα, έκανα και τα χαρακτηριστικά touch and go στο διάδρομο προσγείωσης, επιδεικνύοντας μερικές από τις δυνατότητες των γαλλικών αεροσκαφών.

Στη συνέχεια τα «γεράκια», όπως ήταν η κωδική τους ονομασία και τα αποκαλούσε ο Πύργος Ελέγχου προσγειώθηκαν στην Τανάγρα όπου τους «περίμεναν» πολεμικά πυροσβεστικά ανοίγοντας τις κάνουλες, ως είθισται όταν παραλαμβάνει κανείς νέα αεροσκάφη. Αφού, λοιπόν, στάθμευσαν στις προκαθορισμένες θέσεις και έσβησαν οι μηχανές των αεροσκαφών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας ανέλαβαν τον αγιασμό τους.

RafaleΈνοπλες ΔυνάμειςΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤανάγρα